KIZILIRMAK DELTASINDA MEZUNİYET TÖRENİ

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile TÜBİTAK işbirliği ile yürütülen Kızılırmak Deltası’nda Doğadan Okula Bilim Köprüsü” projesinin 4.Dönem mezuniyet töreninde öğrenciler sertifikalarını aldı.

KIZILIRMAK DELTASINDA MEZUNİYET TÖRENİ
KIZILIRMAK DELTASINDA MEZUNİYET TÖRENİ

Kızılırmak Deltasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nce(OMÜ) hazırlanan ve TÜBİTAK Bilim ve Toplum Projeleri Destekleme programı kapsamında desteklenen öğrencilerine yönelik ‘Doğa Okulu’ projesi sonbahar döneminde, üniversiteliler doğal yaşamı öğrendi. 

    Proje yürütücüsü Prof.Dr. Ali Kemal Ayan, Ondokuz Mayıs Üniversitesinin TÜBİTAK ile işbirliği şeklinde, Kızılırmak Deltası’nda Doğadan Okula Bilim Köprüsü okulunun dördüncü dönem mezuniyet törenini gerçekleştirdiklerini söyledi.

    Doğa Kaynağının her zaman önemli olduğunu belirten Proje yürütücüsü Prof.Dr. Ali Kemal Ayan,  Kızılırmak deltasında Doğadan okula bilim köprüsünün projesinin 13 ayrı yaşam alanının deniz, kıyı kumulları, göller, ıslak çayırlar, su basar ormanları, sazlık alanlar, tarım alanları ve tuzluk alanları gibi alanları habitat olarak sayılabileceğini kaydetti.

    Proje yürütücüsü Prof.Dr. Ali Kemal Ayan, “ Kızılırmak deltasında Doğadan okula bilim köprüsünün projesi, açık hava müzesinde veya açık hava dershanesinde yürütmüş olduğumuz bir uygulamalı projedir. Asıl amacımız, doğadan okula bilim köprüleri kurmaktır. Bu köprüleri ekolojik sürecin farkına varan doğal yaşamları tanıyan ve tanımlayan, doğal yaşam alanlarına yönelen, tehditleri bilen ve bunlara çözümler oluşturan ekolojik okur yazar olabilen, araştırmacı ve sorgulayıcı nesiller oluşturmak temel amaçlarımızdan biridir. Onun için ülkemizin çeşitli üniversitelerinden üçüncü ve dördüncü kamp dönemleri toplam 50 öğrenci, bu öğrencilerimiz lisans, lisansüstü ve doktora seviyesi öğrencilerimizdir. Onlarla bütün sulak alandaki habitatları ve bunların birbirleriyle olan ilişkilerini yaşayarak, dokunarak ve deneyimleyerek hissetmeye çalıştık” dedi.

    Kızılırmak Deltası’ndan değerli bilgilerle ayrıldıklarını belirten öğrenciler ise, Kızılırmak Deltasında doğadan okula bilim köprüsü gibi projelerin devam etmesi temennisinde bulundular.

    Öğrenciler adına konuşan Zerrin Karabulut da, “Ülkemizin birçok üniversitesinden katılan arkadaşlarımızla doğa harikası deltamızı yakından inceleme, güzelliklerini yaşama hissetme fırsatı bulduk” dedi.

       “İNŞALLAH TEKRAR BU BİNALARI YIKIP GERÇEK KİMLİĞİMİZE DÖNERİZ”

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör vekili Prof.Dr. Şenol Eren ise, “Ben topraktan geldim, kendi köyünde Kızılırmak deltası kenarında, beni gerçekten şuan anlatamayacağım duygulara götürdünüz. Çünkü bundan 40 ya da 45 yıl önce, benim babalarım buradan saz çekim ev ördüler. Saz çekip hasır yaptılar. İnşallah onlar duruyordur, bilmiyorum ama bize bir şeyi hatırlattınız. İnşallah tekrar bu binaları yıkıp gerçek kimliğimize döneriz ve her tarafı doğayla iç içe yaparız ve mutlu bir hayat sürmeyi başarırız. Çünkü kim farkına vardı ise, çok teşekkür ediyorum. Buralar bozulmaya gidiyor idi. Şuanda koruma altına alındı. İnşallah daha güzel şeylere imza atarsınız. Sizleri sonlarına kadar da destekliyoruz. Üniversitemiz adına hepinize teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

       Amerika’da okuyan Antropoloji Tarih ve Rehberlik programında rehberlik öğrencisi ve aynı zamanda Ege Üniversitesinde misafir öğrenci olan İtalyan öğrenci de tezi için önemli olan Türkiye’de ilk ve tek kampa katıldığını belirtti.

       Üçüncü kamp dönemi ve dördüncü kamp döneminde eğitim alan 4 öğrenci mezuniyet kütüğüne çivi çaktı.   

                                   50 ÖĞRENCİYE SERTİFİKALARI VERİLDİ         

        Kızılırmak Deltası’nda Doğadan Okula Bilim Köprüsü okulunun mezuniyet töreni düzenlendi. Mezuniyet sertifikaları Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör vekili. Prof.Dr. Şenol Eren, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mahmut Aydın, Proje Yürütücüsü Prof.Dr. Ali Kemal Ayan, Alaçam Belediye Başkanı Hadi Uyar, Bafra TSO Başkanı Göksel Başar, Milli Parklar Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Özbay,  Samsun Manda Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Metin ve davetli protokol tarafından öğrencilere sertifikaları takdim edildi.

         Konuşmaların ardından  Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör vekili  Prof. Dr.  Şenol Eren, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mahmut Aydın, kursun rehber öğretmenleri ile birlikte öğrenciler mezuniyet pastasını kesti.

 

         Mezuniyet sertifikalarının verilmesinin ardından öğrenciler müzik eşliğinde davetliler için hazırladıkları oyunları oynadılar. Kamp ateşi ile etkinlik sona erdi.