Bu haber 07 Mayıs 2010, Cuma 14:10 tarihinde eklendi. 1345 kez okundu.
Yarım asırlık Bafra Manda Kaymaklı Lokumunu hanımlar üretecek
Bafra Halk Eğitimi Müdürlüğünce Manda Kaymağı ve Lokum kursu açıldı.

Bafra yöresinde manda sayısının 11 binden 3 bin 500’e düşmesinin manda sütünün ve kaymağının pazarının kısıtlı olmasından kaynaklandığını gözlemleyen ilgililer harekete geçti. Bafra Kızılırmak Deltası'nda mandacılığın yeniden hayat bulması için çeşitli kurum ve kuruluşların yanı sıra Manda Üreticileri Birliği çok yönlü çalışmalar yürütürken, Bafra Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü de manda sütünden yapılan manda yoğurdu, manda tereyağı ve manda kaymağını yeniden ekonomiye kazandırmak adına bir biri ardına kurslar düzenliyor. Bu kurslardan başlıcalarını ise 95 bayan kursiyerin katıldığı manda kaymağı ve lokum kursları oluşturuyor.
TESCİL ALINMAYA ÇALIŞILIYOR
Kursların aralıksız sürdüğünü belirten Bafra Halk Eğitimi Merkez Müdür Hasan Yiğit, “Geçen yıl Coğrafi tescili alan Bafra Pidesinden sonra da Geçmişi 60 yıl öncesine uzanan Bafra Manda Kaymaklı Lokumunun da tescillenmesi için, Bafra Ticaret ve Sanayi Odası'yla birlikte çalışmalar yürütüyoruz” dedi.
MÜRACAATLAR SEVİNDİRDİ
Hasan Yiğit, "Öncelikle manda kaymağı üretimi, peşinden de buna bağlı olarak manda kaymaklı lokumu üretimi noktasında kurslar düzenledik. Bir köyde yürüttüğümüz manda kaymağı üretimi kursuna şu anda yaklaşık 50 kişi devam ediyor. Şehir merkezinde yürüttüğümüz manda kaymaklı lokumuna ise 45 kişi müracaat etti. Ve bu kursa katıldı. Şu anda bununla ilgili üretimin yanı sıra pazarlama noktasında da çok esaslı tedbirler aldık, ilgili yerlerle temaslar kurduk. Kontaklar kurduk ve netice almaya başladık" dedi.
Lokum hocası Nuri Yıldız da, "40 senedir lokumculuk şekerleme üzerine çalışıyorum. Burada Halk Eğitimin açmış olduğu bir kursta 10 günlük kurs verdik. Lokum çeşitlerini yapmasını, kaymaklı lokum, fındıklı lokum, cevizli lokum, lokumun hammaddesi nedir, bunları öğrettik 10 günde 42 tane bayana burada ders verdik" diye konuştu.
İŞ İMKANI
Lokum kursuna katılan kursiyerler de, Bafra için manda kaymağının çok önemli olduğunu kursun kendileri için iş imkanı sağladığını söyledi.
Fotolu Haber: Vural Yeşilyurt / BAFRA
|