2016 RİO OLİMPİYAT OYUNLARI AÇILIŞ TÖRENİYLE BAŞLADI

Türk Bayrağını Milli Güreşçi Rıza Kayaalp taşıdı

2016 RİO OLİMPİYAT OYUNLARI AÇILIŞ TÖRENİYLE BAŞLADI
2016 RİO OLİMPİYAT OYUNLARI AÇILIŞ TÖRENİYLE BAŞLADI

31. Yaz Olimpiyat Oyunları, ev sahibi Brezilya'nın Rio de Janeiro kentindeki Maracana Stadı'nda gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı. Törende Türkiye adına Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç yer aldı.


2016 Rio Olimpiyat Oyunları, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentindeki Maracana Stadı'nda kültür ve tarihi ile doğa temalı gösterilere sahne olan açılış töreniyle başladı. Törende Türkiye adına Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç yer alırken, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Hollanda Kralı Willem-Alexander, Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, İsviçre Konfederasyon Başkanı Johann Schneider-Ammann'ın da aralarında bulunduğu birçok devlet adamı, açılış törenini takip etti.

 

 - Brezilya'nın kültür ve tarihi sahnelendi


Tören başlangıcı için geri sayım içeren gösterinin ardından müzisyen Paulinho da Viola, orkestra eşliğinde Brezilya ulusal marşını seslendirdi. Marş sırasında Brezilya bayrağı göndere çekilirken, 60 Brezilyalı sporcu da ülke bayraklarıyla gösteri alanına giriş yaptı. Farklı müzik ve dans türleri eşliğinde sahnelenen gösterilerde, Brezilya’daki yaşam tarzının yıllar içindeki gelişimi konu alındı. Yağmur ormanlarındaki yerlilerden başlayarak, keşfinin ardından Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'dan göç alan Brezilya'nın modernleşme hareketleri gösterildi.

 

- Türk Bayrağını Milli Güreşçi Rıza Kayaalp taşıdı


Maracana Stadı'ndaki açılışta, gösterilerin ardından 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'na katılan ülkelerin geçit töreni düzenlendi. 206 ülke ve sığınmacılar için oluşturulan takımın sporcuları, olimpiyatların kurucu ülkesi Yunanistan'ın ardından alfabetik sıraya göre geçit törenine katıldı. Stada 193. sırada giren Türk kafilesinin önünde Türk bayrağını, milli güreşçi Rıza Kayaalp taşıdı. Milli sporcular, ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak tüm stadı selamladı. Bu arada geçit törenine çıkan sporcular, alanda bulunan aynaların üzerine yerleştirilen tüplere attıkları tohumlarla, Rio de Janeiro'da 207 farklı çeşitte 11 bin ağacın yer alacağı Atletler Ormanı'nın oluşumuna katkı sağladı.

 

 - Olimpiyat bayrağı göndere çekildi


Olimpiyat bayrağını ülkenin yıldız kadın futbolcusu Marta Vieira, Brezilya'da Yargıtay Mahkemesine seçilen ilk kadın Ellen Gracie, plaj voleybolcuları Sandra Pires Tavares ve Emanuel Rego, basketbolcu Oscar Schmidt, atlet Joaquim Cruz, kardiyoloji uzmanı Rosa Celia Pimentel ile yelkenci Torben Grael taşıdı. Bayrak daha sonra Maracana Stadı'nda göndere çekildi. Olimpiyat andı, "More Project" isimli çocuklara yardım vakfının seçtiği 40 çocuktan oluşan koro tarafından okundu.

- Meşaleyi De Lima yaktı


Olimpiyat meşalesinin sporcular tarafından yakılması geleneği, Rio 2016'da bozuldu. Brezilya'nın teniste eski dünya 1 numaralarından Gustavo Kuerten, stada getirdiği meşaleyi eski kadın basketbolcu Hortencia Marcari'ye verdi. Son olarak meşaleyi, Marcari'den teslim alan eski atlet Vanderlei Cordeiro De Lima yaktı. Meşaleyi yakması beklenen Brezilya'nın efsane futbolcusu Pele ise fiziksel sorunları yüzünden törende yer alamadı. De Lima'nın yaktığı meşale, stat çatısı altına konan ve enerji kaynağı güneşi temsil eden spiral şeklindeki düzeneğe yerleştirildi. Meşalenin yakılmasının ardından tören, havai fişek gösterisiyle sona erdi.

 

- Oyunlar 17 Gün Sürecek


Güney Amerika'da ilk kez düzenlenecek 2016 Rio Olimpiyatları'nda, 17 gün boyunca 2 bin 488 madalya sahiplerini bulacak. Aralarında, olimpiyatlara ilk defa katılan Kosova ve Güney Sudan'ın da bulunduğu 206 ülkeden 11 binden fazla sporcu, 28 spor branşı içinde yer alan 39 dalda mücadele edecek. Türkiye’den ise Rio’da 21 branşta 105 milli sporcu madalya için müsabakalara çıkacak.