Advert

DSP’DEN UYARI:

DSP’DEN UYARI: CUMHURBAŞKANI MECLİS’E EMİR VEREMEZ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müftülülere nikâh kıyma yetkisi veren ve muhalefet tarafından eleştirilen Kanun Tasarısı hakkında “İsteseniz de istemeseniz de bu, Meclis’ten geçecek.” cümlesini de içeren dünkü konuşması hakkında eski Adalet Bakanı DSP Genel Başkanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, şu açıklamayı yaptı:

DSP’DEN UYARI:
DSP’DEN UYARI: BafraHaber

“Nüfus Hizmetleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile il ve ilçe müftülüklerine de evlendirme memurluğu görev ve yetkisinin verilmesi, buna uygun bir teşkilâtı bulunmayan müftülükler için dinî hizmetlerle ilgili asıl görevleri yanında bu görevlerini aksatabilecek fazladan bir yük, üstelik Anayasa’nın 174. maddesinde güvenceye bağlanmış bir devrim kanunu olarak medenî nikâh ilkesine, dolayısıyla lâiklik ilkesine aykırı bir düzenleme olacaktır. Türk Medenî Kanunu’nun 143. maddesinde evlenme töreninden sonra evlendirme memuru tarafından eşlere verilecek aile cüzdanı gösterilmek suretiyle evlenmenin dinî töreninin yapılması zaten düzenlenmiş bulunmaktadır. O nedenle bu Kanun Tasarısı, tamamıyla din istismarına yönelik, gereksiz bir yasa değişikliği niteliğindedir.

Cumhurbaşkanının ‘İsteseniz de istemeseniz de bu, Meclis’ten geçecek.’ sözü ise, açıkça Meclis’e talimat niteliğindedir. Anayasa’nın 7. maddesine göre ‘Yasama yetkisi Türk milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez.’. O nedenle hiç kimse, bu yetkinin nasıl kullanılacağı hakkında yasama organına emir ve talimat veremez. Cumhurbaşkanı da, gündemdeki yasa tasarısı hakkında milletvekillerine nasıl oy kullanacakları hakkında emir ve talimat veremez. Meclis, emir ve talimatla çalışacak bir organ değildir. Cumhurbaşkanının, 2019 yılında yürürlüğe girecek olan ve tüm Devlet erklerini tek elde toplayan Cumhurbaşkanlığı sisteminin provası niteliğindeki bu çıkışı, henüz yürürlükteki kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı,  açık bir Anayasa ihlâlî niteliğindedir.       

 

HAİKMET SAMİ TÜRK ADALET BAKANI DSP
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500