Eðitim ve öðretimde, bir türlü baþarýlý olamadýðýmýz, önemli sorunlarýmýzdan biri YÖNLENDÝRME’ dir.
Eðitim ve öðretimde, bir türlü baþarýlý olamadýðýmýz, önemli sorunlarýmýzdan biri YÖNLENDÝRME’ dir.
Anne ve babalar çocuklarýný çoðunlukla, kendi arzuladýklarý alana yönlendirmeye çalýþýrlar. Benim oðlum mühendis olsun, benim kýzým doktor olsun, þu olsun, bu olsun der dururlar. Böyle konuþanlarýn hiçbiri çocuðun istek ve yeteneðini düþünmez. Çocuðun istem ve yeteneði dýþýnda, bu þekilde eðitim alanýna yönlendirilmesi çoðunlukla, hem çocuk hem de ailesi için telafisi olmayan sonuçlar doðurur.
Elindeki sermayeye güvenip, çocuklarýný okutmayan, kendi iþinde, kendisinden sonra ayný iþe devam etmesini isteyen babalar çok þükür, pek yok artýk. Onlarýnki de bir baþka yanlýþ yönlendirme isteði idi. Çocuðunun istek ve yeteneðini hiç düþünmüyorlardý. Çoðunlukla da kendilerinden sonra ne iþ yerleri devam etti, ne de çocuklarý o iþlerde baþarýlý olabildiler.
Cumhuriyetin ilk yýllarýnda öðretmenlerin çok önemli rolü olmuþ, yönlendirmelerde. “Bu çocukta iþ var, okutun bunu” diye yönlendirmiþler önce anne babalarý sonra çocuklarý. “Bu çocuk çok iyi bir öðretmen olur” diyerek, Köy Enstitülerine, Öðretmen Okullarýna yönlendirmiþler çocuklarý. Bunun için Cumhuriyetimizin aydýnlýða açýlan birer penceresi olmuþ Köy Enstitülerimiz, Öðretmen Okullarýmýz.
Bu gün ise, uygulanan sýnav sisteminin her öðrenciyi istek ve yeteneði doðrultusunda bir Yüksek Öðrenime doðru yönlendirdiðini söylemek çok zor.
Köþe dönmeci anlayýþýndaki siyasetçilerimiz de bir nesli ‘köþe dönmeci’ yetiþtirmek için önderlik yaptýlar. Hala da siyasette köþe dönmeciler kötü birer örnek olarak, iþ baþýndalar, yaþamlarýný sürdürüyorlar. Hem kendileri, çocuklarý, damatlarý, hem de yandaþlarý köþe dönüyorlar.
Ben ve çevremdeki arkadaþlarýmýz kötü yönlendirilmeyen þanslý kiþilerdeniz.
YÖNLENDÝRME konusunda size, tanýdýðýnýz kiþilerden iki örnek vereyim,
Bunlardan biri, her birimiz bir baþka ilde, lisede okumak için giderken, “bu dükkan kime kalacak” diyerek arkadaþýmýzý okutmayan (Orta okuldan sonraya Liseye göndermeyen), buna karþýlýk bana “Senin böyle bir imkanýn yok. Sen okumaya mecbursun yeðenim” diyen komþumuzdur.
Bu konuþma oðlunu yanlýþ, beni ise doðru yönlendiriyordu.
Sonuçta; sözünü ettiði, ne “bu dükkan” var þimdi, ne de Samsun’da alýnan dükkan var ortada.
Beni doðru yönlendiren bu baba, oðluna ne kötülük ettiðini bilmiyordu.
Ýkinci örnek beþ yýl önce kayýp etiðimiz, 28 Ekim 2011 tarihinde Bafra’da bir anma toplantýsý düzenlenen, bu toplantýda benim de bir konuþma yaptýðým, Süleyman Türk’tür.
Ankara Hukuk Fakültesinden mezuniyet sonrasý Avukatlýk Stajýna baþlayacaðým. Yaz tatilinde ikinci memleketim olan Sinop’da Orman Plajý’ndayým. Orada Süleyman Amcayý gördüm. (Sonradan öðrendim ki, her yýl Temmuz ve Aðustos aylarýný Sinop’ta geçirirmiþ.) Bafra’dan da tanýdýðým için yanýna gittim. Biraz sohbetten sonra söz benim staj ve avukatlýk yapacaðým yere geldi. Stajýmdan sonra Bafra’ya geleceðimi, yazýhane kiralarýnýn çok ucuz olduðunu, ev kirasý vermeyeceðimi söyledim.
Bir süre düþündükten sonra bana þunlarý söyledi :
“Sen stajýný Ankara’da Þevket Beyin yanýnda yap. Tanýyorsun deðil mi ? Ben Þevket Beye söylerim. Sen O’nun yanýnda yetiþ. Sonra da Bafra’ya gelme, Ankara’da kal.”
Staj kýsmý tamam da neden Bafra’ya gelmeyeyim. Bafra’da baþaramaz mýyým. Kazanamaz mýyým dedim.
“Hayýr, yanlýþ deðerlendirme. Baþarýrsýn, iyi de para kazanýrsýn. Ama ne kadar ? Evinizin üstüne bir kat daha çýkarsýnýz, ya da yýkar yenisini yaptýrýrsýn. Gecelerin Þehir Kulübünde geçer. O da dar gelir, Samsun’a gidersin.
Bafra’da çok kýsa zamanda iyi para kazanýrsýn. Fakat bu kazanç Bafra’da sýnýrlýdýr. Önce hýzla yükselir, sonra yatay gider ve bir süre sonra iniþe geçersin. Oysa ki, Ankara’da senin için kazanmanýn ve yükselmenin sýnýrý yok.”
Bu konuþma benim yaþamýmda çok önemli bir yönlendirme oldu.
Ankara’da kaldým .
“Muhannete muhtaç olmayacak” kadar kazandým. En büyük kazancým sosyal çevrem ve statüm oldu. Bunlar da az þeyler deðil.
Ýyi yönlendirmede iyi örnek Süleyman Türk’ü rahmet, sevgi ve saygý ile anýyorum.
Milletimize, bilim ve aklýn aydýnlýðýnda,
Atatürk ilkelerine baðlý ,
Cumhuriyet ýþýðýna yönlendirilmiþ nesillerle,
nice Bayramlar diliyorum.