Samsun’un Bafra ilçesine bağlı İğdir Mahallesi geleneksel olarak her yıl düzenlenen Bolluk Aşı (AFAT ) kurbanı programı tertip edildi.
Bafra'ya bağlı 35 Km uzaklıktaki İğdir Mahallesi Kelikbelan mevkiinde her türlü afattan korunmak, bolluk ve bereketli bir yıl için geleneksel hale gelen afat kurbanı programı gerçekleşti.
Bafra İğdir Boyu Derneği Başkanı Adem Çakır ve yönetimi ile İğdir Mahallesi Muhtarı Ahmet Şengül , mahallesi sakinlerinin birlikte hareket ederek hazırladıkları İğdir Mahallesi Afat Kurbanı programına 1.500 kişiye yakın katılım oldu.
Köy halkının, konukların ve din görevlilerinin katılımıyla İğdir Mahallesi Kelikbelan mevkiinde okunan Kuran Tilaveti , ilahiler ve Yasin-i Şeriflerin ardından topluca kılınan öğlen namazının ardından, kazanda pişirilen kavurma ve pirinç pilavı gelen misafirlere ikram edildi.
Afat Kurbanı hazırlıkları bir gün önceden dualar ve tekbirlerle kesilen kurbanların, ertesi gün sabahın erken saatlerinde kurulan kazanlarda odun ateşiyle pişirilmeye başlanıyor.
Bafra İğdir Boyu Derneği Başkanı Adem Çakır yaptığı açıklamada,’’
Geleneksel olarak her yıl yaz ayının gelmesiyle birlikte yapılan ‘Afet Kurbanının başlangıç tarihi kesin olmamakla birlikte geçmişi çok eskiye dayanan ve her türlü afattan korunmak, bolluk ve bereketli bir yıl için afat kurbanı geleneğimiz hiç aksatılmadan dededen toruna yapılmaktadır. Bu geleneğin bizden sonraki kuşaklar tarafından da sürdürüleceğine inanıyoruz.
İğdir Boyu 24 Oğuz Boyundan üç oklar koluna sahip Denizhan’ın en büyük oğlu İğdir Beyin Boyudur. Anadolu’nun Türkleşmesinde etkili olan ve Bafra’ya yerleşen bir boydur.‘’dedi.
Bafra İğdir Boyu Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Adem Çakır konuşmasında,’’İğdir Boyu Oğuzların 24 boyundan biridir.
İğdir 12 kolu bulunan Üçokların bir koludur. Anadolu’nun çeşitli yörelerindeki bu isme sahip plan köyler bu boyun varlığını hale temsil ettirmektedir. Bir çok ilimizde ve ilçelerimizde İğdir Boyundan gelen köyler ve topluluklar bulunmaktadır. 11 Mart 2022’de kurulan ve açılışını yaptığımız derneğimizin amacı sosyal ve kültürel çalışmalar yapmak, bu konuda sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelmek ve toplumumuza faydalı bir dernek olmaktır.
Bizler Bafra İğdir Boyu Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği yönetimi olarak amacımız Türkiye genelindeki Samsun - Bafra İğdir, ve civar Köylerini dernekleşme yolunda ilerletme ve birlik beraberliği sağlamaktır. İğdirliler olarak tüm mahalleleri ile Bafra, Samsun’da ve ülke dünya gündemindeki konularda, ortak görüş ve amaçlarda hareket eden platformlarda görev almak, düzenlenecek etkinliklere güçlü olarak katılmayı hedefliyoruz.
Bu gelenek bizlere atalarımızdan, dedelerimizden kalmadır. Bize anlatılan yaklaşık bir asır önce başlatılan afat kurbanı töreni her yıl mayıs ayı içinde yapılır. Bugün ise yaklaşık 1.500 kişiye ikramda bulunuldu.
Burada bizim için yemekten öte önemli olan mahallemizin, Bafra’mızın ve Türkiye’mizin her türlü afattan korunması ve olmaması içindir. Allah’ım dualarımızı kabul etsin.’’diyerek sözlerini tamamladı.
Programa İğdir Mahallesinin gururu olan , yaptığı çalışmalar ve projelerle her kesimden takdir gören ARSKOM Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Bafralılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği (BAFDER) Onursal Başkanı Bülent Arslan , sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, mahalle muhtarları ile çok sayıda vatandaş katıldı.