Kadın çiftçiler bilgileriyle yarıştı

Kadın çiftçiler Yarışıyor adlı yarışmada 16 bayan çiftçi kıyasıya yarıştı.

Kadın çiftçiler bilgileriyle yarıştı
Kadın çiftçiler bilgileriyle yarıştı

Samsun'un Bafra İlçesi'nde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ülke genelinde başlattığı 'Kadın çiftçiler Yarışıyor' adlı yarışmada 16 bayan çiftçi kıyasıya yarıştı. Bafra Belediyesine ait Büyük Park'ın Cumhuriyet Salonu'nda gerçekleştirilen yarışmaya Bafra ilçesi'ne bağlı köylerden ikişer kişiden oluşan 16 grup katıldı.

2004 yılından beri Bafra Kaymakamlığı ve ilçe Tarım Müdürlüğü bünyesinde ‘Kadın Çiftçiler yarışıyor’ adlı yarışmayı yaptıklarını belirten Bafra İlçe Tarım Müdürü Ahmet Dursun,”Gelişmiş toplumlarda endüstriyel olarak hazırlanan birçok gıda maddesi ve giyecek gelişmekte olan ülkemizde kırsal alanlardaki kadın tarafından üretilmektedir. Kırsal kesimlerdeki kadınların günlük ev işlerinin yanında tarlada, bahçede, hayvan bakım ve besleme işlerinde kısacası tarımsal üretim faaliyetlerinin hemen hemen her aşamasında yoğun olarak çalıştıkları bilinmektedir. Kırsal alanda yürütülen eğitim ve yayım çalışmalarının tarımsal üretim üzerindeki etkisi önemlidir. Özelliklede kırsal alanlardaki kadınlara götürülecek eğitim ve yayım hizmetleri gıda güvencesi sağlamanın ve ülke kalkınmasının temelini oluşturmaktadır. İl, bölge ve Türkiye Finalinde yarışmacılara tarla bitkisi, seracılık, meyve-sebze yetiştiriciliği, tarımsal mekanizasyon, hayvancılık, hayvan sağlığı ve bitki sağlığı, beslenme, çocuk gelişimi, aile kaynak yönetimi ve el sanatları gibi ev ekonomisi konularında 15 asil soru ve eşitlik olması halinde 10 yedek soru, eşitliğin devamında ise eşitlik bozuluncaya kadar altın sorular sorulmaktadır” dedi.

 Bu yıl 7.’si düzenlenen yarışma programına Bafra ilçesinin farklı köylerinden 2’şer kişiden 16 grup katıldığını Bafra İlçe Tarım Müdürü Ahmet Dursun, yarışma sonunda birinci olanın Mart ayında Samsun ilinde yapılacak ‘Kadın Çiftçiler yarışıyor’ adlı yarışmada, Samsun il Finalinde Bafra ilçesini temsil edeceğini kaydetti   

Yarışma sonunda, kendilerine yöneltilen 15 sorudan, 11'ini doğru bilen Fener Köyünden Gülhanım Halıcı, Sevgi Halıcı, Harız Köyünden Fatma Keçeli, Nurgül Kara, Şeyhören Köyünden Hatice Boz, Tuğba Tunç, Doğanca Beldesinden Hülya Toprak, Hatice Taş birinci oldu.

 Eşitlikte birinciliğin bozulması için ek olarak 10 adet yedek soru daha soruldu. Ek soruların cevaplandırılması sonucu 170 puanla Şeyhören Köyünden Hatice Boz, Tuğba Tunç çifti birinci oldu. Fener Köyünden Gülhanım Halıcı, Sevgi Halıcı çifti 160 puanla ikinci,140 puanla Doğanca Beldesinden Hülya Toprak, Hatice Taş çiftti üçüncülüğü elde etti.

 Kadın çiftçiler yarışmasında birinciliği kazanan Şeyhören Köyünden Hatice Boz, Tuğba Tunç çiftine çeyrek altın ile birlikte çeşitli hediyeler, Bafra İlçe Tarım Müdürü Ahmet Dursun, Bafra Ticaret Borsası Başkan vekili Bekir Kılıç ve Bafra Ziraat Odası Muhasibi Seçgül Coşkum tarafından takdim edildi.

  Yarılmada ikinci olan Fener Köyünden Gülhanım Halıcı, Sevgi Halıcı çifti ve üçüncü olan Doğanca Beldesinden Hülya Toprak, Hatice Taş’a hediyeleri Bafra ilçe Tarım Müdürlüğü personeli ve yarışma jürisi tarafından verildi.