Genççakır yaptığı açıklama da “Bafra her gün kan kaybediyor.Son günlerde bazı ilçelerin il olacağı gündemde.Ona yakın ilçe sayılıyor.Bunların içinde Bafra bulunmuyor.İsmi dahi geçmiyor. Halbuki seksen senelerinde bizi il yapmak için o günün siyasi liderleri birbirleriyle yarışıyordu.Bize plakamızı veriyorlardı.Biz 72,75 plakaları takarak onları karşıladık.Hatta Sayın Süleyman Demirel ilk seçim startını Bafra’dan başlattı.Ve ilk il sözünü bize o verdi.Verdi de ne oldu?İktidar oldu.Başbakan oldu,Cumhurbaşkanı oldu.Bize verilen vaatler sözde kaldı. 2010’da ismimiz dahi anılmıyor.
Bafra’da insanlar yabancılaştırıldı.Bafra’da Alaçamlılar,Vezirköprülüler,Gerzeliler,Balkan Türkleri gibi dernekler kuruldu.Bu yanlıştır.Metropol şehirlerde bunlar dayanışmayı sağlamak, kendi kültürlerini yaşatmak için olabilir.Ama Bafra’da bu yanlıştır.
Bafra’da tütün üreticisi bitirildi, Bafra’da bitti.Biz tarımda sanayiyi yakalayamadık.Çoğu zenginlerimiz Bafra dışında iş yerlerini kurdular.Çünkü tütüne alternatif ürün yetiştiremedik. Köylerimizde genç nesil kalmadı, kalanlar da yaşlı ve zorunlu olanlardır.
Bafra’nın kalkınması köylüye bağlıdır.Çünkü burası tarım memleketidir.Bafra’da tarım olmayınca esnaf bitmiştir.Esnaftan bahsetmek mümkün değildir.Köylünün ayağındaki çamurun dükkana girmesi lâzımdır.Bu çamur dükkana girmezse Bafra’da esnaf yok demektir.Biz bunu kaybettik.Üretim bitti.Öyle bir hale geldik ki tüketim toplumu olduk.Köyler boşaldı.Öyle bir kapitalist sistem var ki Bafra’da bütün milleti faize boğdu.Şu anda iddia ediyorum ki bizim neslimizin çoğunun en az on yıllık borcu vardır.
Borçtan yiyoruz.Biz Esnaf Sanatkâr Odası olarak esnafımızın hep yanında olduk.Son yıllarda faiz sistemi içinde bize %6 faizle verdiği paranın yarısını devlet karşılıyor.Bu esnaf için diğer banka faizleri yanında hiç de küçümsenmeyecek bir oran.Biz bunu üretimde kullanamıyoruz.Biz oda olarak esnafımıza kefil olup Halk Bankasından bu parayı kullandırıyoruz.
Bizim kefilliğimiz olmazsa esnafımız bu krediyi kullanamaz.Biz yönetim olarak elimizden geldiğince esnafımızı koruyoruz.Borcunu ödemeyen esnafımıza kolaylık sağlayarak icraya düşmemeleri için uğraşıyoruz. İcraya düşmemek için gelip yeniden yapılandırmaya gitmelerini istiyoruz.Çünkü icraya düştüğünde icra masraflarının ve faizin yükü altından kalkamayacaklarını anlatarak onlara yardımcı oluyoruz.Biz icra yoluna gitmeyi en son çare olarak görüyoruz.İcra olmuyor mu? Çok az oluyor.Bunda da bizim suçumuz yok. Tabii bir çuval içinde çürükler olur.Olmaz demiyoruz.Borcunun taksitlerini ödemeyenlerin zararı diğer üyelerimize yansıyor.Şu anda Türkiye’de 964 kooperatif var.Bunların içinde 450 küsürü çalışıyor.Diğerlerinin çoğu kapalı.Biz Türkiye’de ilk 38’in içindeyiz.100 bin TL’ye kadar da kredi veriyoruz.İl olamadık fakat Türkiye’de ilk 38’e giriyoruz.
Kooperatif olarak şu ana kadar esnafımıza 17 Trilyon para dağıttık.Esnafımız bizden aldığı krediyi 6 ay sonra ödemeye başlıyor.Ve en düşük faizli krediyi biz veriyoruz.Onun için esnafımız kredi taksitlerini zamanında ödesinler ki diğer üyelerimize yok demeyelim.Çok zorlandıklarında yeniden yapılandırmaya gitmeleri için her türlü imkânı onların lehinde kullanırız.Biz onlar için buradayız.Onun için icraya gitmeden bize gelsinler.İcraya gidince bize gelmesinler.Çünkü iş bizden çıkıyor.Bizim 3400 üyemiz var.Şu anda 1700 üyemiz kredi kullanıyor.Benim üyelerimizden tek ricam taksitlerini zamanında ödesinler.Ödeme güçlüğüne düştüklerinde bize gelsinler çözümü beraber bulalım. ‘Burası onların. Biz de onlar için varız.’diyorum.
Bafra’da esnafımızın en büyük sorunu, güçlerini birleştirip üretime yönelik iş kurmuyorlar.Gelsinler üretim için istedikleri krediyi verelim.Tüketim toplumundan üretime geçelim. Yıllardır bu sorunumuzu çözemedik.Geçmişte birkaç kişinin hatası yüzünden bu birleşmeyi bir türlü kuramadık.Bunda büyük sıkıntımız var.
Bir de şoför esnafımızın en büyük sorunu şudur: Bafra – Samsun arası çalışan şoför esnafımızın Samsun’a girişleri engellendi.Bundan hem şoför esnafımız hem de Bafra halkı mağdur oldu.Bu sorunu biz çözemedik.Direndik.Hâlâ mahkemedeyiz.Bu sorunu siyasiler, mülkiye amirleri çözecek.Bunda başarılı olamadık.Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok.Ankara’da şehrin göbeğinde Ulus’ta, Kızılay’da ilçelere giden dolmuşlar var, bu sorun olmuyor. Samsun ’da bu sorun oluyor.Yıllardır iki yüz şoför esnafı her gün bir sefer yapıyorken şimdi haftada bir sıra geliyor.Sorunun çözümü için işin peşini bırakmayacağız. Beklemedeyiz.Bizi bu hale düşürenler utansın. ‘Sap döner keser döner bir gün seni keser.’ diyorum.Ben yine de umudumu yitirmedim.Umutsuz değilim.Biz Bafralı olarak her zaman görevimizi yapmışızdır.Fakat hak ettiğimiz yere hiç gelememişizdir.
Bafralı, Bafra’ya, Bafralı ’ya sahip çıksın diyorum.” dedi.