TÜRKİYE’NİN BÜTÜNLÜĞÜNE KARŞI ANI PULUYLA İŞLENEN SUÇ

“Olay, Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne karşı yabancı ülkede işlenmiş bir suç niteliğindedir.Türk Ceza Kanunu’nun 12. maddesi gereğince şüpheli veya şüphelilerin Türkiye’de bulunması koşulu gerçekleştiğinde soruşturma açmak kaydıyla; bu aşamada Adalet ve Dışişleri Bakanlıklarımız, diplomatik kanaldan İKBY’den söz konusu anı pullarının derhâl iptal edilmesi ve bu pulları bastıranların cezalandırılması isteminde bulunmalıdır.”

TÜRKİYE’NİN BÜTÜNLÜĞÜNE KARŞI ANI PULUYLA İŞLENEN SUÇ
TÜRKİYE’NİN BÜTÜNLÜĞÜNE KARŞI ANI PULUYLA İŞLENEN SUÇ BafraHaber

Papa Francis’in geçen haftaki Irakziyaretinin bir bölümünü oluşturan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (İKBY) ziyareti dolayısıylaçıkarılan anı pullarının, İKBY sınırlarının genişletilerek Türkiye’nin Güneydoğu illerini de içine alacak şekilde bastırılması ile ilgili olarak eski Devlet, Millî Savunma ve Adalet Bakanı Prof. Dr.  Hikmet Sami Türk, yazılı bir açıklama yaptı:

“Olay, Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne karşı yabancı ülkede işlenmiş bir suç niteliğindedir. Türk Ceza Kanunu’nun 302. maddesinin 1. fıkrası uyarınca ‘Devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya … Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını Devlet idaresinden ayırmaya yönelik bir fiil işleyen kimse, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.’

Türk Ceza Kanunu’nun 12. maddesinin 1. fıkrasına göre ‘Bir yabancı, Türk kanunlarına göre aşağı sınırı an az bir yıl hapis cezasını gerektiren bir suçu yabancı ülkede Türkiye’nin zararına işlediği ve kendisi Türkiye’de bulunduğu takdirde, Türk kanunlarına göre cezalandırılır. Yargılama yapılması Adalet Bakanının istemine bağlıdır.’

12. maddede öngörülen şüpheli veya şüphelilerin Türkiye’de bulunması koşulu gerçekleştiğinde soruşturma açmak kaydıyla; bu aşamada Adalet ve Dışişleri Bakanlıklarımız, diplomatik kanaldan İKBY’den söz konusu anı pullarının  derhâliptal edilmesi ve bu pulları bastıranların cezalandırılması isteminde bulunmalıdır.”

ttmxf895uou0eqhkz73.jpg

 

HİKMET SAMİ TÜRK