Tolantıda; 4342 sayılı Mera Kanunu, 20. madde uygulamaları (yaylak ve kışlaklarda, Köy Kanunu’nda öngörülen inşaatlarla valiliklerden izin alınmak suretiyle imar mevzuatına göre yapılacak kullanma amacına uygun mandıra, suluk, sundurma ve süreklilik göstermeyen barınak ve ağıllar ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talebi üzerine turizme açılması uygun görülen bölgelerde ahşap yapılar dışında, ev, ahır ve benzeri inşaatlar yapılamaz) hakkında kamuoyu ile paylaşmadan önce değerlendirme ve mevzuat düzenleme çalışmaları yapılmıştır.
Mera Kanunu’ndaki bazı maddelerin Osmanlı’dan günümüze kadar geldiğini vurgulayan Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet HASDEMİR, açılış konuşmasında: “Bir yol haritası belirleyelim, sahada yaptığımız çalışmalara rehberlik edelim diye Samsun’dan toplandık. 17 ayrı ilden; Mersin’den, Şanlıurfa’dan, Artvin’den, Ardahan’dan, Kayseri’den ve tüm Karadeniz’e kıyısı olan şehirlerden il müdürlerimiz ve şube müdürlerimiz toplantıya iştirak ettiler. 1998’de Mera Kanunu yayınlandıktan sonra Mera Komisyonu’nda uzun yıllar çalıştım. Mera Kanunu sadece 4342’den ibaret değil. Osmanlı’nın arazi nizamnamesinden başlayan mülkiyet ve tasarruf hakkını düzenleyen, Bakanlığımızın en önemli konularından biri olan hayvancılık ve yem bitkileri ile devam eden ama bu süreçte mülkiyet hakkı içerisindeki tapu ve kadastro ile ilgili mevzuatları öğreten, aynı zamanda teknoloji kullanmayı, harita yapmayı, sayısallaştırmayı ve bir mühendislik uygulamasını perçinleştiren ve bunlarla birlikte birçok mevduatı öğreten, birçok mevzuatı bildiğiniz takdirde meracı olabildiğiniz bir sitem içerisinde 5 yıl çalıştım.
Anadolu toprakları içerisinde doğusundan batısına kuzeyinden güneyine tamamen farklı yaylacılık kültürleri içerisindeyiz. Mera Kanunu çerçevesinde yaylaları nasıl etkin kullanabiliriz diye 17 farklı il ve şube müdürleri ile bakanlığımız Çayır Mera yem bitkileri daire başkanlığı Genel müdürlüğü uzmanlarıyla ortak bir değerlendirme toplantısı yapıyoruz. Aynı zamanda değerlendirme toplantısına Hukuk İşleri Genel Müdürlüğümüzden de destek alarak yeni bir düzenlemenin ön çalışması için bir araya geldik. Amacımız bu toprakların doğal mirası olan meralarımızı koruma ve kullanma ilkesi çerçevesinde hayvancılık işletmecilerimizin kaba yem ihtiyacını etkin şekilde karşılayacak alanlara dönüştürmek. Zira biz bu alanları doğru kullandığımızda, işletmecilerimizin yem maliyetleri düşerek daha uygun fiyatlarla tüketicilerimizin daha uygun fiyatlarla hayvansal gıda tüketmesi mümkün olacak.” dedi.
Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim SAĞLAM da yaptığı konuşmasında: “Mera kanunu üzerinde Bakanlığımız Bitkisel üretim daire başkanlığımız tarafından Mera Kanununun 20. Maddesi başta olmak üzere Mera kanunu üzerinde değerlendirme toplantısı yapıyoruz. Bizlerle beraber 16 ilimizin il ve şube müdürlükleri eşliğinde toplantımızı Samsun’da gerçekleştiriyoruz. İyi bir ev sahipliği sağlamak istiyoruz. Bu toplantıyı Samsun’da gerçekleştiren başta Genel Müdürümüz ve tüm ekibine teşekkür ediyorum. Yapılacak bu toplantının ülke hayvancılığına hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu önemli toplantıya Samsun’da ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyor, katılımcılara teşrifleri için teşekkür ediyorum. Toplantımız, ülkemiz ekonomisi ve tarımı için hayırlara vesile olsun.” dedi.