BAFRA’DA ÇELTİK EKİM FESTİVALİ DÜZENLENDİ

Bafra’da Tohum Dağıtım ve Çeltik Ekim Töreni Gerçekleştirildi.

BAFRA’DA ÇELTİK EKİM FESTİVALİ DÜZENLENDİ
BAFRA’DA ÇELTİK EKİM FESTİVALİ DÜZENLENDİ BafraHaber

 

Bafra Ovası'nda çeltik tohumları suyla buluştu.Türkiye’de en fazla çeltik üretimi yapılan ikinci bölge olan Samsun’un Bafra Ovası’nda protokol tarafından çeltik tohumları suyla buluşturuldu.
Bafra’da Balıklar Mahallesi'nde tohum dağıtım ve çeltik ekim töreni gerçekleştirildi. Samsun’un Bafra ilçesi Balıklar  Mahallesi'nde Bafra Kaymakamlığı ve Bafra Ziraat Odası tarafından organize edilen “Geleneksel 9. Çeltik Ekim Günü Festivali” gerçekleştirildi. 

Türkiye’de çeltik konusunda  Edirne’nin İpsala ilçesinden sonra 2. sırada yer alan Bafra Ovası’nda tava sulama ve damlama sulama çeltik ekimi yapıldı. 

Tarım ve Orman Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü kaynaklı Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projiesi kapsamında" Çeltik Tarımında Yeni Üretim Tekniklerinin Yaygınlaştırılması Projesi” uygulamasında ilçemizde;2022 yılında 23 mahalleden 37 çiftçimize 650 dekarlık alan için 13.000 kilogram Çeltik Tohumluğu dağıtılmıştır. Dağıtılan tohumluklardan 10 üreticimizde 226 dekar alanda damla sulama sistemi ile, 6 üreticimizde 116 dekarlık alanda yağmurlama sulama sistemi ile çeltik yetiştiriciliği yapılmıştır. Böylelikle 342 dekarlık

alanda basınçlı sulama sistemi ile çeltik yetiştiriciliği yapılmasına katkı sağlanmıştır.

2023 yılında ise 13 mahalleden 27 çiftçimize 600 dekarlık alan için 12.000 kilogram Efe Çeșidi Çeltik Tohumluğu dağıtılması planlanmış olup; 11 üreticimizde 284 dekar alanda damla sulama sistemi ile, 16 üreticimizde 316 dekarlık alanda yağmurlama sulama sistemi ile toplamda 600 dekarlık alanda basınçlı sulama sistemleri ile çeltik yetiştiriciliği yapılmasına katkı sağlanmış olacaktır.

Bu çalışmaya yönelik; ilçemizin Balıklar Mahallesi’nde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleștirilmesi Projesi kapsamında Turan TÜRK' ün arazisinde 31.05.2023 Çarşamba günü saat 14:00’te

Çeltik Tohum Dağıtım ve Çeltik Ekim Töreni yapılmıştır. Dağıtılan çeltik tohumluklarının ekimi damla sulama ve yağmurlama sulama sistemi ile yapılacak olanlarda mibzer ile, geleneksel ekim yapılacak olanlarda ise el ile ve insansız hava aracı olan drone ile gerçekleştirilecektir.

Geleneksel 9. Çeltik Ekim Günü Festivali , saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.  Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ile Tarım ve Orman Samsun İl Müdürü İbrahim Sağlam, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Ak Parti Samsun Milletvekili Av.Orhan Kırcalı, Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen ve Samsun Vali Yardımcısı Mahmut Halal’ın çeltik rekolteleri ve Bafra Ovası'nın önemi hakkındaki konuşmaların ardından çeltik üreticilerine çeltik tohumu dağıtımı gerçekleştirildi.
Protokol saha sonra temsili olarak çeltik tarlasına çeltik tohumunu bol ürünler ve hayırlı olması dileğiyle attılar.

 

 

BAFRA ÇELTİK EKİM TÖRENİ