İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilen törene, Vali Yardımcısı Şevket Cinbir, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Birlik Başkanları, Teknik Personeller, Basın Mensupları, Kursiyer Kadın Çiftçiler katıldı.
Törende konuşan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim Sağlam:” Hayvancılık sektörünün temel ayaklarından birini oluşturan süt sığırcılığı, ülkemiz için en önemli sektörlerden birini oluşturmaktadır. Samsun büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yönünden yığınlaşma gösteren bir ildir. 2023 TÜİK verilerine göre Türkiye’deki toplam 16.583.005 baş büyükbaş hayvanın 345.548 si Samsun ilinde yer almaktadır. Bu, Türkiye genelinde %2’lik bir pay anlamına gelmektedir. Bu anlamda Samsun ili Türkiye’de 12. sırada yer almıştır. Samsun ili 20.009 baş manda ile 1. sıradadır.” dedi. İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim Sağlam sözlerine şöyle devam etti:
“2023 yılı kapsamında 600 milyon TL’lik tarımsal desteklemenin 77 milyonu hayvancılık desteklemesi olarak çiftçilerimize ödenmiştir.
İlimiz ekonomisinde hayvancılık önemli geçim kaynağı olduğu için il genelinde hayvancılık sektörünün mekanizasyonuna İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak büyük önem verilmektedir. Bu amaçla ilimizde Kadın Çiftçilere Süt Sığırcılığı Eğitim Projesi adı altında proje yapılmıştır. Proje ile 113 kadın çiftçiye buzağı bakım besleme, süt sağım hijyeni, süt hayvanlarında verimliliğin arttırılması ve yeni hayvancılık destekleme modelleri ile ilgili kapsamlı eğitim verilmiştir.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından Samsun Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına aktarılan bütçe ve çiftçi katkısıyla beraber toplam bütçe 1.350.000 TL dir. İlimiz Sağım makineleri bedelinin %25’lik kısmı üretici tarafından karşılanmış olup, % 75' lik kısmı Devlet katkısı ile sağlanmıştır. Bu proje ile ilimizde 17 ilçede, 113 kadın çiftçiye 1 günlük eğitimin sonunda, 1’ er adet Süt Sağım Makinası verilmiştir. Projede 5 (Beş) baş sağmal süt ineği olan, Türkvet kayıtlarında Büyükbaş İşletme kaydı olan ve faal olarak hayvancılık yapan kadın çiftçilere ''Tekli Süt Sağım Makinesi'' desteği sağlanmıştır. ”dedi.
Törende konuşan Vali Yardımcısı Şevket Cinbir, Tarım ve hayvancılıkta kadınların emeğine vurgu yaptı. Bu proje ile hayatın yükünü çeken çiftçi kadınların hayat standardını yükseltmek, köyleri daha yaşanabilir hale getirmek, köyden kente göçü önlemek için, hayvancılığı modern usullerle yapmanın büyük önem taşıdığını belirtti. Hayvancılık sektörünün mekanizasyonuna büyük önem verdiklerini belirten Vali Yardımcısı Şevket Cinbir, sözlerine şöyle devam etti: “Süt sığırı yetiştiriciliği yapan kadın çiftçilerimizin yüzünü güldürecek bir proje. Bu proje ile, kadın yetiştiricilerin kaliteli ve hijyenik süt sağımı yaparak, sağlıklı süt elde etmesi sağlanacak ayrıca üretici ailelerine işgücü ve zaman tasarrufu açısından katkı sağlayacaktır. Çiftçilerimize verdiğimiz süt sağım makinalarının hayırlı olmasını diliyor, bereketli kazançlar temenni ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından kadın çiftçilere eğitim sertifikaları ve süt sağım makinalarının dağıtımı gerçekleştirildi. Toplu fotoğraf çekimi ile program son buldu.
Ahmet ŞENOĞLU
Tütün Teknoloji Mühendisi
Samsun İl Web Sorumlusu
ahmet.senoglu@tarimorman.gov.tr
05335415684