Bafra’nın geniş çeltik sahasına sahip olması ve sulak arazilerin fazlalığından kaynaklı özellikle sivrisinek popülasyonundaki artışı engellemek amacıyla her yıl olduğu gibi bu yılda larva ilaçlaması törenle başladı.
Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak çeltik komisyonu tarafından bünyesine dahil edilen dronla gerekli ilaçlamalar yapılacağı duyuruldu. Sivrisinekle mücadelede farkındalık yaratmak amaçlı düzenlenen törene Bafra Kaymakamı ve Çeltik Komisyonu Başkanı Cevdet Ertürkmen, Bafra Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Güreş, Bafra İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın, Bafra ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Bafra Çeltik Komisyonu Üyesi Mecit Aytek, Çetinkaya mahallesi Muhtarı Ahmet Erdem, Yağmurca Muhtarı İbrahim Balkaya, Denizbank Bafra Şube Müdürü Barış Ocak, Tarım Bankacılığı Şube Yetkilisi Ecem Özdemir katıldı ve çiftçiler katıldı.
Çeltik Komisyonu Başkanı ve Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, programında yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Çeltik üretimi ve bölgemizdeki sulak araziler sivrisinekler için yaşam alanı oluşturmasıdır. Sivrisinek ile mücadele yapılmadığında en başta kırsal mahallelerde yaşayan insanların ve evcil hayvanların özellikle yaz aylarında yaşam kalitesini olumsuz etkilemekte, sivrisineklerin taşıyıcı özelliklerinden dolayı insandan insana ya da hayvandan hayvana hastalık bulaştırabilmektedir.
Sivrisineklerin ve diğer zararlı böceklerin olumsuz etkilerini yok etmek ya da en aza indirmek amacı ile İlçemizde her yıl olduğu gibi bu yılda ova mahallelerimizde bulunan ve sivrisineklerin yumurtlama alanları olan yaklaşık 1000 km uzunluğundaki drenaj kanallarında 2024 yılında da sivrisinek larvalarına karşı ilaçlı mücadele yapılacaktır. 2024 yılından önce ilaçlamalar pülverizatör yardımı ile yapılırken bu yıl Çeltik Komisyonu Başkanlığınca temin edilen hava aracı drone ile yapılacaktır. Böylece pülverizatörlerle ulaşılamayan alanlarda dahil olmak üzere tüm drenaj kanalları rahatlıkla ilaçlanabilecek, ilaçlamanın etkinliği artacak ve ilaç ve ilaçlama maliyeti düşürülecektir. 17 Nisan tarihinde başlattığımız sivrisinek larvalarına karşı mücadele çeltik üretim sezonu boyunca devam edecek ve her bir drenaj kanalı 4 defa ilaçlanacaktır.”
Karadeniz Bölgesinin en önemli ovalarından biri olan Bafra Ovası üzerinde yer alan verimli topraklara sahip ilçede 668.570 dekar tarım arazisi bulunduğunu belirten İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü konuyla ilgili şu açıklamalara yer verildi: Bölgemizdeki tarım arazisinin yaklaşık % 49-50’ si sulanabilir durumdadır. Bafra ilçemizde 2023 yılında 131.756 dekarda üretim yapılmış ve 104.800 ton çeltik elde edilmiştir. Çeltik Üretiminde Edirne ilinden sonra Samsun İlimiz 2’nci sırada yer almaktadır. Samsun İlinde ise İlçemiz 1’inci sırada yer almaktadır.
İlçemizde ilk olarak çeltik üretimi 1952 yılında başlamıştır. Yaklaşık 70 yıllık çeltik yetiştiriciliği mazisine sahip ilçemizde 1952 yılından günümüze kadar modern alet ve takımların yaygınlaşması, yeni çeltik çeşitlerinin bölgemize girmesi, pirincimizin lezzeti dolayısı ile tüketicilerin talebinin artması gibi faktörlerin yanı sıra Bafra ovasının tarım arazisinin büyüklüğü, Kızılırmak nehrinden sulama imkânının olması gibi nedenlerden dolayı her geçen yıl çeltik üretimi artmaktadır. İlçemizde yıllara göre ekiliş alanları değişmekle birlikte Çeltik Üretimi ekonomimize katkısını arttırarak sürdürmektedir. İlçemizde ortalama çeltik verimi çeşit özelliğine bağlı olarak dekara 750 - 800 Kg’dır.2023 Yılında ise 47 mahallemizden 2197 çiftçi 131.756 dekarlık çeltik ekim izni için başvurmuş ve ruhsatlandırılmıştır. İlçemizde yetiştirilen çeltiğin satış fiyatı çeşit özelliğine göre değişmekle birlikte ilçe ekonomisine 500-600 milyon TL.lik bir katkı sağlamaktadır. Bu durum çeltik yetiştiriciliğinin Bafra ekonomisi için ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir.