18 - 24 Mayıs Müzeler Haftası Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesinin bahçesinde düzenlenen program ile kutlandı.
Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından açılış konuşmasını Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Sorumlusu Uzman Müze Araştırmacısı, İlahiyatçı yazar Hasan Dikmen yaptı. Dikmen konuşmasında,’’ Dünya mirasını, medeniyet birikimini inceleyip koruyarak insanlığa sunan, toplumun estetik zevkinin yükselmesine katkıda bulunan müzeler; gelecek nesillere tarih, sanat bilgisi ve bilinci kazandıran önemli kurumlardır. Bilimler mabedi olarak adlandırılan müzeler, medeniyetlerin beşiği olan yurdumuzda geçmiş uygarlıkların günümüze yansıtıldığı kuruluşlardır. Eğitici ve öğretici işlevi olan bu kuruluşlar, halkı bilinçlendirmenin yanı sıra yapmış oldukları bilimsel çalışmalarla da ulusal ve evrensel kültürün en önemli unsurları olarak dikkat çekmektedirler.
Dünyadaki kültür mirasını korumak ve dünya müzeciliğini tanıtmak amacıyla, 18 Mayıs günü Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO tarafından müzeler günü ilan edilmiştir. Ülkemizde ise 1982 yılından itibaren 18-24 Mayıs tarihleri arası müzeler haftası olarak kutlanmaktadır. Bu hafta boyunca geçmiş uygarlıklardan günümüze gelen kültür varlıklarının tanıtılması, korunması, milli kültür ve tarih bilincinin yeniden canlandırılması amaçlanmıştır.
Binlerce yıllık tarihi ile muhteşem bir kültürel varlığa ev sahipliği yapan ülkemizde, tarihi aydınlatan ve geçmişle gelecek arasında köprü kuran birçok müze bulunmaktadır.
Müzelerin Anadolu’muzdaki serüveni ilk olarak, Selçuklular zamanında Konya’daki Alâeddin Tepesindeki surların üzerine, antik dönemden kalma taşların, heykellerin ve kabartmaların yapıştırmalarıyla başlamıştır.
Müze için ilk ciddi adımlar, 19.yy ortalarında Sultan Abdülmecit zamanında atılır. Toplanan eski eserler ve silahlar, Ahmet Fethi Paşa tarafından Aya İrini Kilisesi’nde düzenlenmiş ve burası Müze-i Hümayun (İmparatorluk Müzesi) adıyla ziyarete açılmıştır. Bu bina, daha sonraları Asar-ı Atika Müzesi, Cumhuriyetin ilandan sonra ise İstanbul Arkeoloji Müzeleri adını alır.
Müzeyi Hümayun, Yurdun çeşitli yerlerinden gönderilen ve toplanan eski eserlerle bu eserlerin sergilenmesi için yetersiz kalmış ve müze 1874 yılında Çinili Köşke taşınmıştır. İlk Türk Müzecisi olan Osman Hamdi Bey Müze müdürlüğüne getirilir. 1884 yılında, özelikle eski eserlerin yurt dışına çıkarılmasını engellemek amacıyla Asar-ı Atika Nizamnamesi hazırlanır. Osman Hamdi Beyin en önemli çalışması ise Lübnan’da Sidon Krallar Nekropolünde yaptığı kazılardır. Burada hepsi birer sanat harikası olan eserler gün ışığına çıkarılmış ve İstanbul’a getirilmiştir.
Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk’ün müzeciliğe büyük katkıları olmuş ve onun katkılarıyla yeni müzeler açılmıştır. Atatürk,1923 yılında Konya’yı ziyaretinde Konya’daki Selçuklu eserlerinin vahim durumunu görmüş ve Ankara’ya ‘Acele önemlidir’ kaydı ile bir telgraf çekmiştir. Atatürk’ün kültür varlıklarına karşı gösterdiği bu yakın ilgiden sonra ülkenin çeşitli yerlerindeki tarihi eserler onarılmaya başlanmış ve Avrupa’nın çeşitli yerlerine arkeoloji eğitimi almak için öğrenciler gönderilmiştir.
Çoğu ilimizde, günümüze yakın bir dönemde müzeler açılmasına rağmen, Bafra’mız da, Kültür ve Turizm Bakanlığımız nezdinde, müzecilik faaliyetleri Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi adıyla 2011 yılında başlamış, müzemiz, önemli bir mirası barındırma noktasında anlamlı bir görev üstlenmiştir. Bu bağlamda;
Her metrekaresi açık müze olan Anadolu’muzda doğup büyüyen bireyler olarak, kendimizi çok şanslı hissediyoruz. Evet, şanslıyız ama aynı zamanda bu zenginliğin bizlere çok büyük bir sorumluluk yüklediğinin de bilincindeyiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı personelleri olarak, tarihi ve kültürel değerlerimizi daima birinci önceliği kabul eden bir anlayış içerisinde hareket etmeye çaba gösteriyoruz.
Müzelerimizi salt bir turizm değeri olarak görmenin ötesinde aynı zamanda ortak tarih ve kültür değeri olarak algılıyoruz. İnsanlığın bu ortak değerini yine tüm insanlığın kullanımına sunabilmek için, Başta Bafra Kaymakamlığımızın destekleriyle, İlçemizin ilgili kurumlarıyla birlikte üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çaba gösteriyoruz.
Müzelerle ilgili olarak bir konuya daha dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Bakanlığımız son yıllarda müzelerimizi hafta dolayısıyla ücretsiz gezilere açtı. Geçtiğimiz yıl çok büyük bir ilgi gördüğüne bizzat şahit oldum. Özellikle öğrencilerimiz hafta dolayısıyla da olsa müzelerimizle tanışıyorlar. Tarih ve kültür bilinci bu ziyaretlerle oluşur. Tarihin somut kalıntılarının bugünkü nesiller tarafından daha iyi anlaşılması için ciddi bir fayda sağlayan bu girişimden dolayı Bakanlığımıza müteşekkiriz. Uzun yıllardır Bafra’da yaşayıp da ilk defa müzemizi gören bireylerle karşılaşıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı personelleri olarak, tarihi bir bilinç oluşturmak, müzelerimizi tanıtmak ve ziyaretleri yaygınlaştırmak için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı okullarda sunumlar vb. etkinlikler yapmaya gayret ediyoruz. Çünkü kültür bir milletin ortak değeridir ve bu ortak değere sahip çıkmak her bir bireyin borcudur.
Bu düşüncelerle, Tüm toplum bireylerini kültürel mirasımıza sahip çıkmaya davet ediyor, Tarih ve kültür mirasımızın korunması ve tanıtılması görevini başarıyla yerine getiren müzelerimize gereken ilginin gösterilmesini temenni ederek Müzeler Haftası’nı kutluyorum ‘’ dedi. Konuşmalardan sonra öğrenciler müze ile ilgili şiirler okudu. Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen ve beraberindekiler Bafra Müzesini ve müze bahçesinde kurulan stantlardaki sergileri ziyaret ederek çalışmalarında başarılar diledi. Etkinliğe Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu, Daire Müdürleri, Okul Müdürleri, Öğrenciler katılım sağladı.