Bafra Emenli Mahallesi'nde düzenlenen şenliğe katılan Samsun Valisi Orhan Tavlı, öğrenciler tarafından çiçekle karşılandı.
Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.
Protokol konuşmalarında ilk olarak Emenli Mahallesi Muhtarı Necdet Uzan Emenli Mahallesi hakkında ve üretimle alakalı bir konuşma gerçekleşti.
Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner konuştu.
Başkan Tosuner yaptığı konuşmada Bafra Ovası'nın önemini ve üretilen ürünler hakkında, çeltik rekoltesi hakkında açıklamalarda bulundu.
Daha sonra sırasıyla Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, 19 Mayıs İlçe Kaymakamı ve Bafra Kaymakam Vekili İbrahim Çivelek, Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, Ak Parti Samsun Milletvekili Av.Orhan Kırcalı ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan yaptıkları konuşmalarda çeltik rekoltesi ve Bafra Ovası'nın öneminden söz ederek, üreticilere çalışmalarında başarılar, ürünlerinde bereketler dilediler.
Konuşmalardan sonra ise protokol ve üreticiler biçerdöver ile çeltik hasatını başlattılar.
Tarladan sahaya resim sergisinin ziyaret edilmesinin ardından ikramlarda bulunuldu.
Anı fotoğraflarının çekiminden sonra program sona erdi.
.ÇELTİK HASAT GÜNÜ ETKİNLİĞİ
Karadeniz Bölgesinin en önemli ovalarından biri olan Bafra Ovası üzerinde yer alan verimli topraklara sahip ilçemizde 668.570 da. Tarım arazisi bulunmaktadır. Bu alanın yaklaşık % 49-50’ si sulanabilir durumdadır. Ülkemizde 2022 yılı TUİK verilerine göre 1.205.226 dekar alanda Çeltik üretimi yapılmış ve bunun karşılığında 950.000 ton çeltik elde edilmiştir. Ortalama dekara verim ise 788 kg dır. Samsun Geneline baktığımızda 2022 yılında 188.828 dekarda üretim yapılmış ve 142.480 ton çeltik elde edilmiştir. İl bazında dekara verim ortalaması 755 Kg dır. İlçemizde ise 2022 yılında 127.720 dekarlık alanda Çeltik yetiştiriciliği yapılmış ve 96.492 ton çeltik elde edilmiştir. Verim ortalaması 755 kg dır. Çeltik Üretiminde Edirne ilinden sonra Samsun İlimiz 2 ci sırada yer almaktadır. Samsun İlinde ise İlçemiz 1 ci sırada yer almaktadır.
İlçemizde ilk olarak çeltik üretimi 1952 yılında başlamıştır. Yaklaşık 70 yıllık çeltik yetiştiriciliği mazisine sahip ilçemizde 1952 yılından günümüze kadar modern alet ve takımların yaygınlaşması, yeni çeltik çeşitlerinin bölgemize girmesi, pirincimizin lezzeti dolayısı ile tüketicilerin talebinin artması gibi faktörlerin yanı sıra Bafra ovasının tarım arazisinin büyüklüğü, Kızılırmak nehrinden sulama imkânının olması gibi nedenlerden dolayı her geçen yıl çeltik üretimi artmaktadır. İlçemizde yıllara göre ekiliş alanları değişmekle birlikte Çeltik Üretimi ekonomimize katkısını arttırarak sürdürmektedir. İlçemizde ortalama çeltik verimi çeşit özelliğine bağlı olarak dekara 750 - 800 Kg’dır.2023 Yılında ise 47 mahallemizden 2197 çiftçi 131.756 dekarlık çeltik ekim izni için başvurmuş ve ruhsatlandırılmıştır. Tahmini üretim miktarı 105.404ton’dur. İlçemizde yetiştirilen çeltiğin satış fiyatı çeşit özelliğine göre değişmekle birlikte ilçe ekonomisine 500-600 milyon TL. lik bir katkı sağlamaktadır. Bu durum çeltik yetiştiriciliğinin Bafra ekonomisi için ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir.
İlçemizde 2019 yılından itibaren Tava usulü ile yapılan çeltik yetiştiriciliğine ilave olarak damla ve yağmurlama sulama usulü ile de yetiştiricilik yapılmaya başlanmıştır. Damla ve yağmurlama sulama sisteminde tava usulü sisteme göre yaklaşık % 60 -70 oranında tasarruf sağlanmaktadır. Su kaynaklarının etkin kullanılması, etkili gübreleme ve bitki koruma ürünlerinin uygulanması, erken hasat imkanını sağlaması, brokoli, ıspanak, gibi kışlık ürünlerin yetiştirilmesine imkan tanıması, münavebeye uygunluğu, Mayıs ayındaki sıcaklık düşüşlerinden etkilenmemesi, çeltikte yatma problemini ortadan kaldırması, hassas arazi tesviyesi olmadan da yetiştiriciliğe imkan tanıması dolayısı ile Damla ve yağmurlama sulama sistemi ile yetiştiricilik mevcut tava usulü ile yapılan yetiştiriciliğe ilave olarak hem ülke ekonomisine hem de üretim miktarının arttırılmasına büyük katkı sağlayacaktır.
Tarım ve Orman Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Kaynaklı olarak Uygulanan “ Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında “ Çeltik Tarımında Yeni Üretim Tekniklerinin Yaygınlaştırılmasıi Projesi” uygulamasında İlçemizde 13 mahalleden 27 çiftçimize 600 dekarlık alan için 12.000 kilogram Çeltik Tohumluğu dağıtımı yapılmıştır. Dağıtılan tohumluklardan 12 üreticimizde 306 dekar alanda damla sulama sistemi ile ,15 üreticimizde 294 dekarlık alanda yağmurlama sulama sistemi ile olmak üzere toplam 600 dekarlık alanda basınçlı sulama sistemi ile çeltik yetiştiriciliği yapılmıştır.
İlçemizde Çeltik Yetiştiriciliğinde yaklaşık 20 çeşitle üretim yapılmaktadır. 1957 yılında İlk olarak kurulan çeltik fabrikamızın ardından İlçemizde şu anda faal olarak 14 adet modern çeltik işleme fabrikası bulunmaktadır. Bafra pirincimizin layık olduğu değere kavuşabilmesi için muhakkak suretle paketlenmesi gerekmektedir. Son yıllarda paketli üretim ile ilgili fabrikalarda yatırımlar olmasına rağmen istenilen seviyede değildir. Paketleme işi elbette ki bir maliyet getirmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi kapsamında paketleme üniteleri için % 50 hibe desteği vermektedir. İşletmelerimizin bu desteklerden yararlanması Çeltiğin ekonomimize olan katkısını daha da arttıracaktır.
Bafralı üreticilerimizin 70 yıllık bilgi brikimi ve emeği ile yoğurduğu, Kızılırmak nehrinin taşıdığı zengin minerallerden oluşan topraklarda yetişen ve bu sularla sulanan çeltiğinden elde edilen Bafra pirincimiz parlak görünüşünün yanı sıra pişme kalitesi aroması, lezzeti ve damaklarda bıraktığı tat ile sofralarımızın aranılan lezzetleri arasında yer almaktadır.
Bu yıl 9 cusu düzenlenen Hasat Günü Etkinliğinde geçmiş etkinliklerden farklı olarak Tarım Panayırı da dahil edilmiştir. Programa katılan çiftçilerimizin bilgi ve görgülerini artırmak ,İlçemizde faaliyet gösteren kadın kooperatifleri ve
derneklerin kendilerini tanıtmasına imkan vermek, Tarım alanındaki yeni gelişmelerden haberdar olmalarını sağlamak
amacı ile düzenlenen panayıra Tarımla ilgili 29 firma yer almıştır.