Bafra 'da, “Zeytin Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 15 farklı mahalleden 17 çiftçiye bin 200 adet Gemlik çeşidi (sofralık) zeytin fidanı dağıtımı gerçekleştirildi.
Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen dağıtımda töreninde İlçe Tarım Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Muharrem Nas tarafından proje hakkında bilgilendirme yapıldı. Nas, "Bafra’da 2021 yılında Zeytin Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı Katkıları ile yaklaşık 57,5 dekarlık alanda zeytin bahçesi kurulmuştu. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün katkıları ile 'Zeytin Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi' kapsamında 40 dekarlık alanda yeni bahçe tesisi gerçekleştirilecek. Proje kapsamında 15 farklı mahalleden 17 çiftçiye bin 200 adet Gemlik çeşidi (sofralık) zeytin fidanı dağıtımı gerçekleştirildi.” dedi.
560 dekarı geçti
İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Zeytin bölgenizde bugün itibarıyla 560 dekarı geçti. Bin 800 dekarı geçtiğinde sanayisine başlayacağız. Sanayi ile ilgili fabrika kuruması içinde yatırıcısı var. 4 yıl veya 5’inci yıl içerisinde sanayisi de mutlaka gelecek. O zaman bölgede zeytin yetiştiriciliği daha da artacaktır.” diye konuştu.
“ Zeytin, vitamin, karoten, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller, glutaminik, aspartik asit, ve metabolizma için gerekli proteinleri üreten amino asit içeren temel bir gıdadır. Besin değeri oldukça yüksek olan zeytin, aynı zamanda yağıyla da sağlığa olan olumlu katkısını arttırmaktadır.
Zeytinin yayılmasını sınırlayan en önemli iklim faktördür. Zeytin genellikle yıllık ısı ortalaması 15-20 °C olan yerlerde yetişmektedir. Zeytin maksimum 40 °C ye kadar yüksek sıcaklığa iyi sulanmak koşulu ile dayanabilir. Dayandığı minimum sıcaklık ise -7 °C dir. Bu derecenin altında zararlanmalar başlar. Soğuğun şiddetine göre gözlerden başlamak üzere köke kadar zararlanmalar görülür. Zeytinin yıllık yağış isteği 700-800 mm’dir. Rüzgar; Zeytine faydası olduğu gibi bazı durumlarda olumsuz etkileri de vardır. Zeytin ağacı ışığı çok sever. Bu nedenle çok soğuk olan bölgelerde güney yamaçlar tercih edilmelidir. Zeytin ağacı her ne kadar "fakir toprakların zengin ağacı" ise de zeytinlik tesis edilecek arazinin toprak yapısının tınlı, killi-tınlı bünyeye sahip, hafif kireçli ve çakıllı olması en iyisidir. Toprak derinliği en az 1,5-2 m, organik madde ve besin elementleri bakımından zengin, tuzluluk sorunu olmayan, su tutma kapasitesi iyi, pH 'sı 6-8 civarında olmalıdır.
1 dekarlık alana genel olarak 5m x 6 m veya 5m x 5m mesafelerle dikim yapılır. Dekara 30 – 40 adet ağaç dikilebilir.1 zeytin ağacı ortalama 8 – 10 yaşlarında tam verim çağına geldiğinde 15 -20 kg ağaç başı ürün verebilir. Bu durumda dekardan 600 – 800 kg arası zeytin hasat edilebilir.1 kilogram sofralık zeytinin ortalama satış fiyatı 10,00 TL – 12,00 Tl arasında olduğundan dekara ortalama 7.000,00 TL - 9.000,00 TL arasında gelir elde edebilmek mümkündür.
İlçemizde 2021 Yılında Zeytin Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi Kapsamında yaklaşık Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı Katkıları ile yaklaşık 57,5 dekarlık alanda zeytin bahçesi kurulmuş idi. 2022 Yılında ise Yine Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz Katkıları ile Zeytin yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında 40 dekarlık alanda yeni bahçe tesisi gerçekleştirilecektir. Proje kapsamında 15 farklı mahallemizden 17 çiftçimize 1200 adet Gemlik çeşidi (sofralık) zeytin fidanı dağıtımı gerçekleştirilecektir.”
“Bu bölgeler yüzyıllarca zeytine ev sahipliği yapmış”
Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen ise “Biz Samsun’a yeni bir şey getirmiyoruz. Samsun’a ait olan yüzyıllarca yetişmiş zeytini, inciri tekrar canlandırmak istiyoruz. Samsun’a özgü ve burada yetişen zeytin araştırma enstitüsünce de tescillenen kendi zeytinimiz var. Bu bölgeler yüzyıllarca zeytine ev sahipliği yapmış. Bu nedenle tekrar bunu canlandırmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından zeytin ve incir fidanları çiftçilere dağıtıldı.