Samsun’un Bafra ilçesinde On dokuz Mayıs Üniversitesi Bafra Şevket Aşcı Turizm Fakültesi Dekanlığınca düzenlenen konuşmacı olarak
19 Mayıs Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan’ın katılım sağladığı Cumhuriyetin 100.Yılında Kurtuluş Mücadelesi Konferansı düzenlendi.
OMÜ Bafra Şevket Aşcı Turizm Fakültesi Konferans Salonundaki program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra Şevket Aşcı Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut yaptığı konuşmada,’’Sevgili öğrenciler ve sevgili konuklar büyük gurur ve onurla yaşadığımız, kutladığımız Cumhuriyetimizin 100. Yılı faaliyetleri kapsamında hazırlamış olduğumuz etkinliğine hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.
Tüm dünyanın takdirini kazanmış; TIME dergisine birçok kez kapak olmuş, dünya liderlerinin kendilerine örnek aldığı; birçok ülkede heykel ve anıtların olduğu ve bizim ülkemizin kurucu liderinin “ Samsun’u ve Samsun halkını gördüğüm zaman memlekete ve millete ait bütün düşünce ve kararlarımın yerine getirebileceğine dair bir defa daha kuvvetle inandığım” diye tarif ettiği, İlkadım şehri ve adını bir ülkenin kurtuluş gününden alan üniversitemizden sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Bugün size bana göre Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün diğer özelliklerinden ayıran en önemli özelliklerden birisi olan eğitimci vasfından bahsetmek isterim.
Atatürk Harp Akademisinden mezun olduğunda kurmay yüzbaşı olarak Suriye’ye atanır ve orada Vatan ve Hürriyet Cemiyetini kurar. Orada üzerine aldığı sorumluluk ise eğitim reisliğidir. 1915 yılı Çanakkale Savaşı sürerken Latin harflerinin şablonunu çıkarmıştır. Yine Sivas Kongresine baktığımız zaman Türk Halkının iyi bir eğitim görmesi gerektiğini vurgulamıştır. 1. İnönü ve 2. İnönü Savaşlarının akabinde Milli Eğitim Şurasını toplamış ve bugün bile hala geçerliliğini koruyan eğitim sistemimizin temellerini atmıştır. İzmir’in kurtuluşu sonrasında etrafındaki gazetecilerin ne olacaksınız sorusuna Maarif Vekili olup öğretmenlik yapacağını beyan etmiştir.
Bu zamana kadar verdiğim seminerlerde gösterdiğim bir reklam filmi var. Reklamda Atatürk ve küçük bir kız çocuğu bahçede gezer. Gezinti sırasında Atatürk’ün eline diken batar. Kız hayretle Atatürk’e döner ve senin elin kanar mı? Sen Atatürk değil misin? Nasıl elin kanar? Şeklinde sorar. Verilen cevap ise takdire şayandır. Derki Atatürk orada sen onu bunu bırak… Sen bu bahçede gül yetiştirmek istiyor musun? Onu söyle. O zaman ne eline batan diken ne de kan umurunda olacak. Tek istediğin gül bahçesinden ortaya yayılan koku olmalıdır der.
İşte sevgili konuklar biz de henüz yeni bir Fakülte olmamıza rağmen Üniversitemizin akredite olan ilk 8 programından birisi olduk. Kısa sürede Karadeniz Turizm Araştırmaları dergisini kurduk ve 2024 yılbaşı itibariyle ikinci sayısını basmış olacağız. Sektörle güzel ilişkiler kurduk ve şehrimizin 5 yıldızlı otellerinin genel müdürleri, bürokrasimizin değerli temsilcileri, sektörde kendisini yetiştirmiş alanında uzman kişileri öğrencilerimiz ile bir araya getirdik ve getiriyoruz. Köklü üniversitelerde var olan açılış dersi uygulamasını geçen yıl itibari ile başlattık. Akademik söyleşiler programlarımız ile genç akademisyenlerimiz başta olmak üzere kendimizi geliştirmeye özen gösteriyoruz. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, Belediyeler gibi kurumlar ile bir araya gelerek çalıştaylar ve projeler yaptık ve yapacağız. Kapıkaya Festivaline destek verdik ve veriyoruz. Bafra Sempozyumuna ev sahipliği yaptık. Sınıflarımızın her birisine bir ilçemizin konsepti ile bütünleştirdik ve sırasıyla devam ediyoruz. Bu manada Bafra, Yakakent ve Alaçam belediyelerimize çok teşekkür ediyoruz. 100. Yılın coşkusuna özel olarak Atakum Belediyesi Atatürk sınıfı yapacak. Bafra’dan öğrencilerimiz 2021 yılında Teknofestte finale kaldılar. Buradaki temel gayemiz çağdaş, Atatürk ilkelerinin ışığında bir nesil yetiştirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.
Tüm bunları alırken kendimize ülkemizin kurucu lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü örnek aldık. Atatürk, Kurtuluş Savaşında kendisi nasıl bahane üretmedi, 15 yılda 50ye yakın fabrika kurdu ise biz de durmadan, duraksamadan üretmeye ve çalışmaya devam ediyoruz. Atatürk’ün hedef olarak koyduğu muassır medeniyeti yakalamak için canla başla çalışıyoruz, çalışacağız. Azmimizin kaynağı ise yine kendisinin ifadesi ile “Muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcut”. Bize destek olan tüm kurum ve kuruluşlara, sektör yöneticilerine şükranlarımızı sunuyoruz.
Dünya farklı bir dönemden geçiyor ve bizim bu dönemde ayakta kalabilmemizin gerek ve yeter şartlardan bazıları bilim, sanat ve teknolojiye gereken önem ve değeri vermekten geçiyor. Bunun için bıkmadan, usanmadan çalışmalı ve üretmeliyiz.
Sözlerimi şu şekilde noktalamak isterim. Dünyanın çeşitli yerlerinde vahşet, kan ve gözyaşı var. Bugün içinde bulunduğumuz dönem itibariyle milli birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz dönemlerden birisi. Diliyorum ki başta Filistin olmak üzere dünyanın neresinde olursa olsun çocukların gözyaşının akmadığı, insanların barış ve huzur içerisinde yaşadığı bir dünyada yaşamak dileği ile hepimizin Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutluyor nice yüzyılları kutlanması dileği ile hepinizi saygıyla selamlıyorum.’’diyerek sözlerini tamamladı.
19 Mayıs Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan ise Cumhuriyetin 100.Yılında Kurtuluş Mücadelesi konulu sunum yaptı.,
Konferansın sonunda ise On dokuz Mayıs Üniversitesi Bafra Şevket Aşcı Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut tarafından 19 Mayıs Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan’a günün anısına fidan sertifikası takdim edildi.
Anı fotoğraflarının çekiminin ardından konferans sona erdi.