Kosovalı Kadınlar Atatürk şehrinde

Samsun Balkan Türkleri Derneğinin daveti üzerine Samsun’a gelen Kosova Milletvekili Müferra Şinik ve beraberindeki heyet Samsun’un tarihi turistlik ve doğal güzelliklerinin yanında 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarına katıldılar.

Kosovalı Kadınlar Atatürk şehrinde
Kosovalı Kadınlar Atatürk şehrinde Admin

Samsun Balkan Türkleri Derneğinin daveti üzerine Samsun’a gelen Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kosova Meclisi Eğitim Komisyonu Üyesi Müferra Şinik ve beraberindeki 20 kişilik bayan heyeti Samsun’da coşkuyla kutlanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerine katıldı. 17 – 22 Mayıs tarihleri arasında Samsun’da şehrin tarihi turistlik ve doğal güzelliklerinin beraberinde özellikle 19 Mayıs coşkusunu Atatürk şehrinde yaşayan heyet Samsun’a hayran kaldı.

Balkan ülkeleri ile ilişkilerin sürdürülmesi, Türk toplumları ile iletişim, haberleşme ve dayanışmanın devamlılığı için gayret sarf ettiklerini söyleyen Samsun Balkan Türkleri Derneği Başkanı Cihat Yılmaz, ‘‘Balkanlardaki Türk toplulukları ile bağlarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Karşılıklı olarak gidiş gelişin yanında birçok konuda ortak çalışmalar ve projeler ortaya koyuyoruz. Bu ayda Kosova Milletvekilimiz ve beraberindeki 20 kişilik bayan heyetini ağırlıyoruz. Gelen gruptaki birçok annenin çocuğu OMÜ’de eğitim öğretim görüyor. Öncülüğümüzde düzenlenen bu program ile anneleri çocuklarıyla buluşturduk. Ama bu projede en büyük amacımız Kosovalı bayanlara 19 Mayıs ruhunu kurtuluş meşalesinin yakıldığı Samsun’da yaşatmak idi. Bunu da başardık ve 19 Mayıs haftasında grubumuzu şehrimizde misafir ediyoruz. Program dahilinde Kosova Milletvekilimiz Müferra Şinik ve beraberindeki heyet ilk olarak Bandırma vapuru, Gazi müzesi, kent müzesi, Atatürk anıtı, Cumhuriyet meydanı, kurtuluş yolu, tütün iskelesi, panorama 1919 müzesini gezerek Samsun’un tarihi ve 19 Mayıs hakkında bilgiler aldılar. Ardından amisos tepesi, amazon adası, kuş cenneti gibi şehrimizin tarihi, turistlik ve doğal güzelliklerini tanıyıp görme fırsatı buldular. Derneğimizde düzenlediğimiz akşam yemeğinde ise ailelerimizle tanışıp kaynaştılar. Derneğimizde düzenlediğimiz akşam yemeği için özel hazırlattığımız ve geleneksel bir yemeğimiz olan düğünlerde, bayramlarda, özel günlerde yapılan geleneksel etli kazan pilavımızı misafirlerimize ikram ettik. Türk toplulukları ile bağlarımızın kesilmemesi ve iletişimin devam etmesi, kültürel paylaşımların artması için bu ve bu gibi uluslararası faaliyetlerimize devam edeceğiz’’ dedi.

Ziyaret ile ilgili açıklamalarda bulunan KDTP Milletvekili Müferra Şinik ise; “Bu ziyaret hem kültürel bir gezi, hem de iş resmi bir görüşme. 19 Mayıs Üniversitesinde okuyan 13 Kosovalı yavrumuzun anneleri ve akrabalarından oluşan 20 kişilik bir kadın gurubumuz ile buradayız. Hem Anneler Gününde anneleriyle olamayan yavrularımızı anneleri ile buluşturduk, hem de Ulu Önder Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkarak başlattığı milli mücadelenin start tarihi olan ve gençlerimize bayram olarak armağan edilen 19 Mayıs coşkusunu yerinde yaşama fırsatı bulduk. Samsun’a daha öncede çok kez gelmiş idim. Bu gelişimiz diğerlerine nazaran daha özel ve güzel oldu. Çünkü 20 kişilik bir bayan grubuna hem 19 Mayıs coşkusunu yerinde yaşattık hem de öğrencilerle ailelerini buluşturduk. Ayrıca Samsun’un muhteşem tarihi, turistlik ve doğal güzelliklerini gezip görme fırsatı yakaladık. Bu güzel ve anlamlı programın hazırlanmasını sağlayan ve bizleri Samsun’da ağırlayan Samsun Balkan Türkleri Derneği Başkanı Cihat Yılmaz ve yönetim kuruluna çok teşekkür eder, Kosova Türk Toplumu ve Kosova halkı adına kendilerine şükranlarımı sunuyorum” dedi