CIGARAMIN DUMANI
Vural Dilmaç - Damla Damla

CIGARAMIN DUMANI

ÇOCUKLUK yıllarım tütün tarlalarında geçti.

Tütün dizme yarışında da yalnız teyzem Meliha Ersan (Ergin) beni geçerdi. Diğer yarıcılara ip toplatırdım. Hele öküz arabasına yerleştirilen fıçılarla dereden aldığım suları sivriççilere yetiştirme hızım harikaydı. Bu tatlı hatıralar yarım asır gerilerde kaldı. Tütüncülük bitti. Sigara içenler iki misli arttı. Bizim altınyaprak tütünümüzü bitirdiler. Ona mı yazık, yoksa sigarayı ağzından düşürmeyen insanlarımıza mı yazık. Nasıl orantıysa çözümü de zor.
Yakında meclise gelecek kanun tasarıları arasında sigara ile ilgili çok önemli maddeler var. Kapalı ve açık alanlarda sigara içmeyi yasakladığı gibi, bir de içenlere ağır para cezası getiriyor.
Beni sigara dumanı rahatsız eder, doğrusu sevmem. Bununla beraber eğri oturup doğru konuşmakta fayda var. Her gün yaşanan görüntülerden iki-üç kesiti ele alalım. İşçiler akşama kadar inşaatta, tarlada, tabakta her ne ise çalışmışlar, hava karardıktan sonra her gece buluştukları kahvede sandalyelere kurulup pişpiriğe başlamışlar, hem çaylarını içiyorlar, hem sigaralarını tüttürüyorlar, hem de kâğıtlarını oynuyorlar. Pür neşe gece devam ediyor. Sen bu insanlara nasıl sigarayı yasak edersin. Yaşam tarzları böyle…
Bir başka örnek; üç-dört arkadaş meyhaneye gidiyor. Kızarmış balıklar, salata ve mezeler geliyor. Rakıyı da ortaya dikiyorlar. Sohbet gırla. Kahkahalar birbiri ardına patlıyor. Sonra sigaralar tütmeye başlıyor. Hangi kabadayı masaya gelip de “arkadaş, sigara içmek yasak” diyecek, o canım sohbeti bozacak. Bu örneklerin sonu gelmez. Bir de işin tersi var. Şahit olmuşumdur. Acı bir haber alan, ani sıkıntıya giren insanlar, o anlık bunalımdan kurtulmak için sigaraya sarılmışlardır.
Sigara içmeyenler kadar içenlerin de hakkı olduğuna inananlardanım. Bu işe bir formül bulunur diye düşünüyorum. Binlerce içkili, içkisiz mekân sahibini düşünürsek ne büyük sıkıntılara gireceklerini tahmin etmiş oluruz.
Bence en çıkar yol, kapalı mekânlara büyüklüklerine göre bir iki havalandırma sirkülasyon sistemi taktırıp içerideki havayı saniyede dışarıya atmasını sağlamaktır. Havalandırmalar çalıştığında, kapalı mekânda hiçbir duman ve koku kalmayacaktır. Dolayısıyla şikâyet konusu da ortadan kalkacaktır.
Yine yazılı ve görsel basında sigaranın zararlarını anlatalım. Bu illeti beyinlerden silmeye devamlı çalışalım. Ne kadar başarılı olunursa o da kârdır. Yetmiş milyonun yarısından fazlası sigara içiyor. Zıtlaşmamak lâzım.
Son olarak; Padişah IV. Murat halkına içkiyi yasak eder. İçki içerken yakalanan onlarca kişinin kafası uçurulur. İçki düşmanı olan IV. Murat hazretleri de afyon ve içki bağımlısı olması sebebi ile genç yaşta ölmüştür.
Yeni Yılınızı en içten dileklerimle kutlarım.

DİĞER YAZILAR