Advert
AVCILAR VE SALMACALAR
Vural Dilmaç - Damla Damla

AVCILAR VE SALMACALAR

Bafra’da iki bankanın olduğu yıllarda, bankalardan para alabilmek deveye hendek atlatmaktan zordu.

91 gün vadeli 500 Lira alabilmek için ilk defa bankada kredisi olan iki kefil bulacaksın, onların da kredi limitlerinin müsait olması lazım. Yani adamın 5000 Lira kredisi varsa, krediden çekilen paranın 5000 lirayı geçmemesi şart. Aksi halde başka ve müsait bir kefil aramaya başlarsın. Ona buna bin ricadan sonra imzaları attırır, 91 gün sonra ödemek üzere 500 lirayı alır, işini görürdün.

O zamanlar 500 lira büyük para. O para ile bir dönüm, yani 1000 m2 arazi almak mümkündü. Üç ay sonra sana kefil olanlara mahcup düşmemek için, parayı ödedin ödedin, ödeyemezsen bu defa diğer bankadan aynı eziyeti çekerek 500 lirayı alır, diğer bankanın alacağını kapatırsın.

Yıllar geçti, durum değişti… Şimdilerde bankalardan para almayanı dövüyorlar. Her hafta bizim pasaja da çeşitli bankaların satış elemanları gelir; manken gibi kızlar gençleri ikna eder. Kredi kartlarını yutturur. Yakışıklı erkek elemanlar ise, ofislerde çalışan kızların gözlerini boyar. Kartlarını alan çantalarına koyar. Aslında bu gençlerin ceplerinde çay içmeye dahi paraları yoktur. Onlar sokakta para bulmuş gibi sonucunu düşünmeden kartı kullanıyorlar. Bir ay sonra ödemeye gelince tısss….

Üstüne üstlük televizyondaki kart reklâmları toplumu nasıl da mayıştırıyor, gel de alma. En enteresanı da; köşe başlarında ellerinde deste ile kart bulunan banka elemanlarının gelip geçen insanlara “kredi kartı verelim beyler” diyerek bankacılık kredi sistemini de ayağa düşürmelerine sebebiyet vermeleri.

Ne oldu şimdi sistem tefeciliğe mi döndü? Gününde borcunu ödemeyenler de karttan harcadığının 4-5 katını ödemek zorunda kalıyorlar. Ödeme imkânları da olmadığından, ev, ocak haciz ediliyor. Şu günlerde bir milyon kart sahibinin sekiz yüz bini icralık durumda.

Bu kredi sisteminde olan, halka oldu. Bankaların tuzu kuru. Bir sürü atraksiyonla halkın cebine kartı sok, ondan sonra da ciğerini sök!.. Son günlerde kredi kartı faizlerinin %35’lerden %1,5’lara indirilmesi için formül bulunmuş, borçlu garibanlar da bayram ediyorlar. Böylesine ciddi işlerin bayramı seyranı olmaz. Her şeyin sağlam kazığa bağlanması şarttır.

Birinci iş kredi kartı rezaletine son verilmelidir. Kart almak isteyen vatandaş, bankaya müracaat etmeli, bankanın verdiği formu doldurmalıdır. Eğer banka doldurulan formu yeterli buluyorsa, kartı müracaat sahibine vermelidir. Formdaki bilgiler tatmin edici bulunmuyorsa, müracaat reddedilmelidir. Böyle davranıldığı takdirde vatandaşın soygunu önlenebilir.

– Burada avcı kim?

– Bankalar

– Salmacalar kim?

– Halka kart dağıtan banka elemanları.

– Av kim?

– Sen, ben, o…

   Biz, siz, onlar.

DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500