Milli Bayramlarımız değersizleştirilerek hep birlikte kutlayamayacakları basit bir törene dönüştürülmek suretiyle Türk Milleti'nin özünden ve geçmişinden koparak Milli birlik ve beraberliğini kaybetmesi mi hedefleniyor?
19 Mayıs 1919, Türk Bağımsızlık İhtilalinin, Kurtuluş Savaşı'nın başlangıç tarihidir. Bağımsızlık Savaşı Türk'ün canıyla, Mustafa Kemal'in önderliğinde tarihe yazılmış ve devrin emperyalist devlerine diz çöktüren büyük bir utkudur. Bağımsızlık Savaşı sonucu kanla, irfanla ve devrimle kurulan Türk Devleti , bir kurtuluş savaşı kazanılarak kurulmuş ilk devlettir. 19 Mayıs Türk'ün tarihinde son derece önemli bir gündür. Türk'ün dirilişinin, ayağa kalkışının ve esarete, teslimiyete, mandaya, kulluğa isyan bayrağını açtığı gündür.
1926 yılında, halkın büyük isteği ve Samsun Belediyesi'nin katkılarıyla bir araya gelen halk 19 Mayıs'ı ilk defa Samsun da coşkuyla kutlamıştır. Daha sonraki yılda Samsun Halkının başlattığı bu kutlamalar, hiç bir zorlama, yasa, genelge olmadan diğer il ve ilçelerde Türk Milleti tarafından, her yıl artan bir coşkuyla Milli Bayram heyecanıyla kutlanmaya başlamıştır. Samsun da başlatılan bu sevda TBMM'nin 19 Mayıs'ı da Milli Bayram ilan etmesine neden olmuştur. 20 Haziran 1938 tarih ve 3466 Sayılı Kanun'la 2739 Sayılı Kanun'un 2. maddesi gereğince "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" Milli Bayram olarak kabul ve ilan edilmiştir.
Hak verilmez alınır
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan ve Müsteşar Emin Zararsız imzası ile tüm il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilen bir genelge ile 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın Ankara dışında tüm illerde sadece okullarda kutlanması istenmiştir. Sebep olarak da; Hava soğuk...Sağlık sorunlarına yol açabilir. Öğrencilerin ders motivasyonlarının düşmesine neden olabilir. Törenlere gönüllü katılmayan öğrencilerin velileri ile okul idaresinin arası açılabilir...vs. gibi bahaneler öne sürülmektedir. 29 Ekim törenleri de zelzele bahane edilerek iptal edilmişti. Halbuki bu tarih öylesine önemlidir ki, Mustafa Kemal bile 19 Mayıs'ı doğum günü olarak kabul etmiştir.
Bizler hiçbir zaman sudan bahanelerle coşkuyla kutladığımız bu bayramlarda görev almaktan kaçmadık bundan sonra da bizlerin yetiştireceği genç nesiller de kaçmayacaklar. Türk Halkı Milli Bayramlarımızı 1926 yılında o günkü hükümetin isteğiyle kutlamaya başlamadığı gibi bugün de bir bakanlığın emriyle kutlamaktan vazgeçmeyecektir. Siz kontrolünüz altındaki stadyumlarda kutlanmasını yasaklayabilirsiniz ancak bu coşkuyu gönüllerinde yaşayan Türk Halkının kendi özgür alanları olan sokaklarında ve mahallelerinde kutlamalarını engelleyemezsiniz. Cumhuriyet Bayramlarının bir şenlik havasında kutlandığı Bafra Gazi Paşa Mahallesi bunun en güzel ve canlı örneğidir. Göreceksiniz ki Bafra'da ve ülke genelinde bu güzel örneklerin sayısı 19 Mayıs tarihinden başlayarak hızla artacaktır.
Bu duygular içerisinde 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramınızı kutlarım.
Potansiyellerinden Hedeflerine Bafra Sempozyumu
Bu sayımızda bütün yönleriyle değerlendirerek haber yaptığımız her görüşten sivil toplum örgütü, kamu kuruluşlarının temsilcisi ve yöneticileri, bilim adamları ve siyaset adamlarının katılımı ile 21-22 Nisan 2012 tarihlerinde Bafra da düzenlenen "Potansiyellerinden Hedeflerine Bafra Sempozyumu"nda; Bafra'nın dünü, bugünü ve yarını ele alınarak Bafra'yı daha ileriye taşıyabiliriz sorusuna yanıt aranarak çözüm önerileri sunuldu. Umarım sempozyumda sunulan öneriler teoride kalmaz pratikte uygulama alanı bulur ve bu Bafra'mız için bir milat olur.
19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nız Kutlu Olsun.