Başbakana Açık Mektup
Hasan Davran

Başbakana Açık Mektup

Sayın Başbakanım

Bafra halkı Cumhuriyet'le birlikte geçmişten gelen imece kültürüyle devletine sahip çıkmış köy yollarını,Devlet Hastanesini,lisesini,Huzurevini devlet vatandaş işbirliğiyle Bafra'mıza kazandırmıştır.Bu duygu ve istekle 1996 yılında kendisiyle var olan imce usulü kültürüyle 250 yataklı Bölge Devlet Hastanesi inşaatı devlet vatandaş işbirliği ile Bafra Çetinkaya Beldesi sınırları içerisinde 19 Mayıs ilçesinden Sinop'a kadar bölgemizin 560 bin insanı sağlık hizmetini en geniş seviyede karşılamak için zamanın kaymakamı öncülüğünde bu projeye sahip çıkmıştır.

Bafra Çetinkaya Beldesi'nde 166.000 m²'lik  alan içerisinde 7.188 m²'lik  taban olarak toplam 50.000 m² inşaatı %90'ını tamamlamıştır.8 bloktan oluşan kaba inşaatın tamamlanması işi öğrenciler harçlıklarını, ayakkabı boyacısı bir günlük kazancını,15 bin tütün üreticisi ,iş adamı,esnafının  katkılarıyla kaba inşaatını  bitirmiş.57.Hükümetin millet milletvekilleri ve sağlık bakanı hastanenin bitirilmesi sözünü vermelerine rağmen bu sözlerini yerine getirmemişlerdir.

Bafra Haber Gazetesi'nde "Çürümeye terk edilen hastane" haberini "Ya sahip çıkın ya da yıkın" , "Bu kara tabloyu halk görmek istemiyor" haberleriyle gündemde tutmuştuk.Bafra halkının içini karartan tablo 2005 yılında Bafra Haber DHA'nın görüntülü haberini Kanal D'de yayınlanmasıyla Başbakanın  konuya sahip  çıkın  talimatıyla Sağlık Bakanlığı Müsteşarı ve Samsun Milletvekilleri Bafra'ya gelerek incelemelerde bulundular ve  2005 yılında hastane inşaatı programa alındı.Devlet Planlama Teşkilatından hastane için Sağlık Bakanlığı Bafra Devlet Hastanesi ek bina olarak keşif bedeli 20 trilyon olarak çıkarıldı.

2005 mayıs sonunda "Devlet sahip çıktı." Haberini yaptık.2006 yılı ocak sayısında  "İsteyince oluyormuş." Haberini yaptık.Hastanenin zemin etüt çalışması,depreme dayanıklılık testi,  tadilat  projesi yapıldı.İhalesi 31.01.2006'da yapıldı.Yer tesliminden  itibaren 600 takvim gününde hastane inşaatı bitirilecekti.

15 milyon YTL ödeneği hazır olan inşaat ihalesi bu seferde  ihaleye itiraz engeliyle karşılaştı.İhaleye itiraz olmasaydı hastane inşaatı 2007 yılında bitmiş olacaktı.Bafra'da yılan hikayesine  dönen Bölge Devlet Hastanesi inşaatı kaderine terk edilirken siyasiler yeni bir hastane için yer arayışına girdiler.Hastane yerinin değişmesi ilçe halkını çılgına çevirdi.

Bafra Haber Gazetesi olarak 2008'de "Hastane Kaosu" başlığıyla  haber yaptık.Şimdi Bafra halkı hastanenin yerinin değişmesini isteyen siyasilere soruyor: Hastanenin yerinin  değiştirilmesini isteyen  milletvekili, hastane inşaatına hiç gitti mi? Hastane inşaatının depreme dayanıklı olup olmadığı raporunu gördü mü?  Bu gerekçeler vardı ise yedi tane  Samsun Milletvekili neden  "Bafra Bölge Hastanesi Bafra halkının istediği yerde yapılacaktır."dedi.

Şimdi soruyoruz:

1) 31 Ocak 2006 tarihinde hastanenin ihalesi neden yapıldı?Denetime rağmen neden yer değişti?

2) İhaleye itiraz olmasaydı ihale iptal olmayacaktı ve inşaat 600 günde tamamlanacaktı. O zaman  bu gerekçeler yok muydu? Bu gerekçeler varsa neden ihale yapıldı?Bunu yapanlar hakkında ne işlem yapıldı?

3) Bafra halkının duyumlarına göre hastanenin başka  bir yere yapılmak istenmesinde birilerine rant mı sağlanmıştır?

4) Bu inşaat ihtiyaca cevap vermiyorsa kim, nasıl rapor hazırladı?Bu raporlar incelendi mi? Buna kim karar verdi?

5) Bilirkişiler tarafından şayet rapor incelendiğinde gerçekten hastane inşaatı elverişli değilse nedenleri kamuoyuna açıklanmalı.

6) İnşaat uygun değilse aynı yerde 140 dönüm alan daha boş varken neden başka yere yapılıyor?

Sayın Başbakanım,

Bafra halkı bu konuların aydınlatılmasını merakla  bekliyor.Maksat nedir? Bölge Devlet Hastanesi yapılacak diye katkı sağlayan ,devlet bu katkılarına  sahip çıktı diye gururlanan Bafra halkı , bu  hayallerini  yıkanlardan hesap sormanızı istiyor.

Saygılarımla.

DİĞER YAZILAR