Umutsuzluğun Umudu Geleceğin Umudu Çocuklar
Hasan Davran

Umutsuzluğun Umudu Geleceğin Umudu Çocuklar

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Türk Ulusunun en büyük bayramlardan biridir. Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından tüm dünya çocuklarına armağan edilen 23 Nisan dünyanın ilk ve tek çocuk bayramıdır.

                Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, geleceğin çocukların elinde olduğuna inanmış, 98 yıl önce çocukların sahip olduğu gücün farkına varmış bu nedenle Cumhuriyeti çocuklara, Türk gençliğine emanet etmiştir. 1924 yılında da Atatürk bugünün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir.

                Mustafa Kemal Atatürk'ün gençliğe emanet ettiği ulusal egemenlik kavramı nedir? Bu, ulusun kendi kendini yönetmesi anlamına gelmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduktan sonra 1 Kasım 1922 tarihinde saltanata yani yönetim hakkının babadan oğla geçtiği sisteme son verilmiştir. Böylece  padişahlık ortadan kalkmış ve halk milletvekili, bakan, başbakan ve cumhurbaşkanını seçme hakkına sahip olmuştur.

                Atatürk hayattayken  çağdaşlaşma ve  milli kültürü çağdaş uygarlık düzeyine çıkarmak için çeşitli devrimler yapmıştır.

Siyasi alanda: saltanatın kaldırılması, Cumhuriyetin ilanı, halifeliğin kaldırılması;

hukuk alanında: Yasalar TBMM tarafından çıkarılır, toplum ihtiyaçlarına, çağın gereklerine ve devletin temel ilkelerine uygun hazırlanır. Anayasa’nın kabulü, Türk Medeni Kanunu'nun kabulü, Türk aile hayatı çağdaş kurallara göre düzenlendi. Kadın, erkek eşitliği sağlandı. Resmi nikâh zorunlu hale getirildi.

Eğitim ve kültür alanında tüm okullar Milli Eğitim’e bağlandı. Tevhid-i Tedrisat (Öğretim Birliği) Kanunu’nun kabulü.

Toplumsal alanda: Takvim Değişikliği Kanunu, Soyadı Kanunu çıkarılması, Türk Medeni Kanunu çıkarılması, Türk kadınına belediye seçimlerine katılma, milletvekili seçme ve seçilme hakkı verildi.

Ekonomi alanında: Osmanlı döneminden kalan kapitülasyonlar kaldırılıp Kabotaj Kanunu ile Deniz İşletmeleri Türk vatandaşlarına verildi. 15 yılda saymakla yerimize sığdıramayacağımız 46 fabrika hizmete açılmış.

                Bu bayram ne güzel bir bayram.  Bu bayramı bir güne sığdırmamak lazım.  Bizim kuşak dâhil 23 Nisanlarda şiirlerle, veciz sözlerle Atatürk'ü bize tarihe mal olmuş yönleriyle tanıttılar. Asker Atatürk  ya da devlet adamı Atatürk.

        O, dünya milletleri insan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü, olağanüstü devrimler gerçekleştirmiş bir inkılapçı, sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder. Bütün yaşamı boyunca insanlar arasında renk, dil, din, ırk ayrımı göstermeyen eşi olmayan devlet adamı Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu.

         Atatürk öyle bir lider ki… UNESCO 27 Kasım 1978 yılında Paris'te yaptığı bir toplantıda, 1981 yılının “Dünya Atatürk Yılı” olarak kabul ve ilan etmiştir. Bu kararın önemi ise; UNESCO tarafından doğum günü kutlanan başka bir lider yoktur, şu ana kadar da başka bir lider için kutlama kararı verilmemiştir.

         Mustafa Kemal Atatürk döneminin dünya liderleri içerisinden 21. yüzyıla geçebilen tek liderdir. Atatürk tüm dünya devletlerinde eşine rastlanmayan övgülerle anlatılırken, yaşatılırken, anılırken bizim dünyadan haberimiz bugün oluyor. Nedeni de Cumhuriyet’e kadar Osmanlı ‘da okuma yazma oranı erkeklerde %7 kadınlarda %0,4 (Binde dört). 1927 nüfus sayımında nüfusumuz 13-14 milyon. Bugün nüfusumuz 81 milyon okuma-yazma oranı %90 fakat geçmişten az farklıyız. Okuma özürlüyüz! Bunun içinde okuyanları tenzih ediyorum. Okuyup da okuduğunu anlamayan nesiller yetişmesine neden olan bir eğitim sistemimiz var.

                Atatürk, "Bir zamanlar gelir, beni unutmak veya unutturmak isteyen gayretler belirebilir. Fikirlerimi inkâr edenler ve beni yerenler çıkabilir. Hatta bunlar, benim yakın bildiğim ve inandıklarım arasından bile olabilir. Fakat ektiğimiz tohumlar o kadar özlü ve kuvvetlidir ki bu fikirler, Hint'ten Mısır'dan döner dolaşır gene gelir. Verimli neticeleri kalpleri doldurur. “

      Bugün olduğu gibi… Ama bunlar hiç önemli değil. Aklını yitiren, meydanlarda, tımarhanelerde her gün bağıran çok deli var, gidin görün, her gün bağırırlar. Onları da öyle kabul  etmek lazım.

                Atatürk milli tarihe çok önem vermiştir. Pek çok konuşmasında Türk tarihinin kendisine ilham kaynağı olduğunu belirtmiştir. Tarih milletin geçmişteki varlığı, onun mirası ve bugüne kalan hatırasıdır. Her birey milli tarihindeki üstün kişi ve olaylardan gurur duyar. İbret alınması gereken dersleri de hiçbir zaman göz ardı etmez.

                Atatürk'ün bu mucizevi başarılarının sırrı nedir?

Atatürk bir konuşmasında diyor ki: "Çocukluğumda elime geçen iki kuruştan birini eğer kitaplara vermeseydim bugün yapabildiğim işlerin hiçbirini yapamazdım."

             Atatürk 57 yıllık yaşamında 4000 kitap okumuştur. Önemli gördüğü konuların altını çizerek, “dikkat önemli “diyerek not tutmuştur. Atatürk'ten örnekle bugün bilgi çağında yaşıyoruz. Başarının en önemli kaynağı bilgidir. Ülkeleri yönetenler hep okumuş bilgili başarılı insanlardır.

                Kişiler gelip geçicidir fakat toplumlar kalıcıdır. Onun için büyük şahsiyetlerin ortaya koyduğu fikirlerin, hızla toplumlara mal edilmesi gerekir. Yoksa o fikirler soyut birer fikir olarak kalır uygulama imkânı bulunmaz.

                Ben inanıyorum ki bugün ülkemizde yaşanan olumsuzluklara rağmen 3-5 yaşında öyle zeki çocuklar  var ki yaşları küçük olmasına rağmen sorgulayan, zeki, araştıran… Bana gelecek için umut veriyorlar. On beş yıl sonra bu günün çocukları yarının gençleri olarak umudumuz sizlersiniz. Çocuklarına değer veren, onların iyi bir eğitim görmesini ve dolayısıyla geleceğe güvenle bakmasını sağlayan milletler, daha iyi neslin yetişmesinde önemli rol oynarlar. Daha iyi bir nesil , daha iyi bir ülke, daha iyi bir gelecek demektir. Mustafa Kemal Atatürk geleceği görmüş.

                “Ey yükselen yeni nesil! Gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu sonsuza kadar yaşatacak olan sizlersiniz!” demiştir.

                Gençler, Çocuklar,

Ne olur bugün size sunulan imkânları iyi değerlendirin.  Bugün elinizdeki teknolojiyle, bir tıklamayla dünyanın bilgisine ulaşma imkânınız var. Ne olur günde 30 dakikanızı buna ayırın. Size yalvarıyorum. Ben ve benim kuşağım bu imkânlara 50 yıl sonra ulaştık.

23 NİSAN

Yirmi üç Nisan...
Yurdu koruyan
Yarını kuran
Sen ol çocuğum!..

Eskiyi unut,
Yeni yolu tut.
Türklüğe umut
Sen ol çocuğum!..

Bizi Kurtaran
Öndere inan.
Sözünü tutan
Sen ol çocuğum!..

Küçücüksün bugün,
Yarın büyürsün.
Her işte üstün
Sen ol çocuğum!..

Çalışıp öğren;
Her şeyi bilen,
Yurduna güven
Sen ol çocuğum!..

                      Hasan Ali YÜCEL

                Atatürk Cumhuriyeti'nin özüne dönebilmemiz, ulusal egemenliğimizi yeniden kurmamız dileğiyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nız kutlu olsun.         

DİĞER YAZILAR